返回列表 發新帖

蒜頭成長記

作者: EddieOR 發表于 2008-3-18 13:16:23
6783 26
Little_Monster 發表於 2008-5-7 23:55:00 |顯示全部樓層
我次次種到出葉後一段時間就枯o左...好想快o的睇下點種多粒蒜頭出黎~~
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-8 00:10:24 |顯示全部樓層

其實蒜頭不用太理佢

原帖由 wetfish 於 2008-5-7 20:17 發表

我睇完都即卡"mit" 左3粒黎浸喇 ...
但係我見樓上問左個問題 ~ 我都想問...
枯左既根淨返硬硬地果舊心係咪要清途左佢 ?

求其穩兩粒健健康康既蒜頭(飽滿)
dum落泥突翻小小頭出尼林水就出
重點是要太陽太陽太陽
全日照否則會葉長而幼
好多人種到dub晒系因為不夠太陽
回復

Freestar 發表於 2008-5-8 20:54:21 |顯示全部樓層
點解我用水浸..個根頭戈度會兰
又是不夠陽光嗎?
回復

IVAN 發表於 2008-5-8 21:02:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-8 00:10 發表

求其穩兩粒健健康康既蒜頭(飽滿)
dum落泥突翻小小頭出尼林水就出
重點是要太陽太陽太陽
全日照否則會葉長而幼
好多人種到dub晒系因為不夠太陽 ...

我尋晚浸到衣家都未出根 = =點算
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-9 00:02:23 |顯示全部樓層

不用浸吧

原帖由 wetfish 於 2008-5-8 21:02 發表

我尋晚浸到衣家都未出根 = =點算

我古樓主都系想show比大家睇出根情況至特登浸水

浸3日都吾出可以切片了, 不用擔心
回復

Yuffie 發表於 2008-5-9 19:51:56 |顯示全部樓層
要蒜頭的根變大結球唔係甘易架﹗  種植時間要較得好準架~  

同埋如果種的話最好買有機蒜頭﹐我唔知香港係咪一樣﹐呢邊大部份中國入口個D蒜頭都噴左藥黎防止發芽架

Post 個中文網站先 ~
http://book.tndais.gov.tw/Magazine/mag14-6.htm

我都試種緊 ....
回復

爬牆虎 發表於 2008-5-10 01:35:55 |顯示全部樓層
Interesting!  Maybe I should also try!
回復