今年的秋植已經發芽了, 現在下盆會過早嗎?

作者: GMT+8 發表于 2011-8-3 23:42:10
3297 32
8月初還是三十幾度的天氣下想不到今年的秋植酢有些已經發了芽
現在下盆會過早嗎? 還是該等到9月呢?

RIO 發表於 2011-8-4 09:22:33 |顯示全部樓層
我都有好多發咗芽啊, 我未敢種住, 太熱的話怕消芽,
但見到國內同香港d花友又種到, 1516唔知點好
回復

huen923 發表於 2011-8-4 09:24:45 |顯示全部樓層
我其中一粒都喺咁吖......我拿拿林埋入泥......需然天氣好熱但喺我會把佢放喺陰D既地方, 希望可以順利過渡到秋天啦
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 09:26:51 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2011-8-4 09:22
我都有好多發咗芽啊, 我未敢種住, 太熱的話怕消芽,
但見到國內同香港d花友又種到, 1516唔知點好
...

我都係怕佢地消芽............有花友同我講話可能係前排日日落雨天氣涼左又濕左d比較天真既酢醬草就以為秋天到
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 09:28:26 |顯示全部樓層
huen923 發表於 2011-8-4 09:24
我其中一粒都喺咁吖......我拿拿林埋入泥......需然天氣好熱但喺我會把佢放喺陰D既地方, 希望可以順利過渡 ...

咁佢地而家生得好唔好? 有無出到葉仔呀?
回復

RIO 發表於 2011-8-4 09:29:47 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-8-4 09:26
我都係怕佢地消芽............有花友同我講話可能係前排日日落雨天氣涼左又濕左d比較天真既酢醬草就以為 ...

d比較天真既酢醬草
一係試下種一兩粒, 其他既遲d再種.
回復

huen923 發表於 2011-8-4 09:33:00 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-8-4 09:28

============================
未知呀.....因為喺擒日發生既事, 一有消息會上黎報告

好呀, 等你消息!  發表於 2011-8-4 09:36
回復

huen923 發表於 2011-8-4 09:34:41 |顯示全部樓層
比較天真既酢醬草........好幽默既形容!
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 09:35:56 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2011-8-4 09:29
d比較天真既酢醬草
一係試下種一兩粒, 其他既遲d再種.

咁我都試下種一2粒, 希望唔好死
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 09:37:05 |顯示全部樓層
huen923 發表於 2011-8-4 09:34
比較天真既酢醬草........好幽默既形容!

哈哈, 又傻又天真既酢
回復

RIO 發表於 2011-8-4 09:41:09 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-8-4 09:35
咁我都試下種一2粒, 希望唔好死

應該唔會咁快死既,
酢醬草雖然天真, 但佢地都好com捱,
只係消咗芽就要再等好耐先會出返芽.
不過我有d擔心佢消完芽出返, 天氣都重未涼,
又再消芽, 唔知後果會點.
等weekend我都攞d出來試下先, 大家互通消息呀
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 09:53:30 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2011-8-4 09:41
應該唔會咁快死既,
酢醬草雖然天真, 但佢地都好com捱,
只係消咗芽就要再等好耐先會出返芽.

我試過你講咁消芽又再出又再消呀........結果係成個球抽乾哂得返個外殼

大家互通消息啦

回復

momodoll 發表於 2011-8-4 10:57:28 |顯示全部樓層
經你o地一講, 我岩岩發現我o個d都係-_-...
回復

momodoll 發表於 2011-8-4 11:06:28 |顯示全部樓層
我想問要點放入泥...? 2 邊都有根出 ?

回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 11:07:50 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-4 11:06
我想問要點放入泥...? 2 邊都有根出 ?

其實2邊都係芽平放就可以了
回復

momodoll 發表於 2011-8-4 11:10:19 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-8-4 11:07
其實2邊都係芽平放就可以了

係吾係埋入泥?定放泥面ok?
回復

GMT+8 發表於 2011-8-4 11:15:32 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-4 11:10
係吾係埋入泥?定放泥面ok?

將個球平放入泥時2邊芽好似牛角咁指向上再覆小小土
記得個盆先放半滿既泥, d芽長左再慢慢加泥
回復

貝貝 發表於 2011-8-4 11:22:58 |顯示全部樓層
我有d 6月頭已出芽, 我種左d 啦, 上星期出左葉同有芯蕾, 不過俾蝴蝶蟲食淨枝莖. . .  放左另一個小d蝴蝶蟲ge位之後, e+又出番d葉了.  另一個花友個d好似已開了花tim.
回復

Junor 發表於 2011-8-4 11:32:11 |顯示全部樓層
高個酢漿草 IMG_0027.JPG IMG_0015.JPG IMG_0006.JPG
三張圖片分別是去年8月的7日 15日和30日拍的,今年我的讀卡器已經崩潰,不能上圖。
發芽了就是秋天在召喚它們了,種下不要澆太多水是ok的!
回復

Junor 發表於 2011-8-4 11:34:11 |顯示全部樓層
2010 8 29
可以看見細小的花苞了 旋转 IMG_0007.JPG
回復

12下一頁