米老鼠海綿蛋糕 ~

作者: momodoll 發表于 2011-7-28 22:13:26
1703 10

最近上司birthday, 整佐個旦糕送比佢..
仲buy了個靚靚模
點知..做了2次先成功 (前後做了三大個)...食慘了屋企人同男朋友-v-~

第一次....剛感冒中的米奇...(蛋糊打衰了...成舊石頭咁...另朋友話個味ok,好似雞旦糕咁)

第二次...發燒了呢...鼻子都黑了..(上youtube睇完先知之前蛋糊出事-0-..個呢個送了出去~發得最好喔~)

第三次...發燒燒到全黑了-0-! (古古力味...都係發得冇第二個好,但妹妹話古古力好食)

另外隔了數天...朋友們都向我下order...所以...
出現了迷你米奇與winnie the poon~
(偷加了小小薄荷葉...但焗完都冇薄荷味=0=)..

----------------------------------------------
youtube內介紹的材料:低筋麵粉140公克、雞蛋4顆 、牛奶30公克、砂糖206公克 、香草粉1小匙、鹽4公克、沙拉油30公克。
http://www.youtube.com/watch?v=DYUwSDCHNPg

ps:
我只係用了youtube的方法,但冇根佢d材料呢,因為我係根甜品書做的...但因有版權, 吾方便post出黎.但材料同方法都可參考youtube~
1. 我用了牛油, 冇用牛奶+沙拉油
2. 我冇用香草粉
3. 如果想方便d, 可去旦糕材料鋪買d pack好佐的海綿蛋糕粉..只需加旦'發'起扲去焗就ok la~.

評分

查看全部評分

Monk's 發表於 2011-7-28 22:25:02 |顯示全部樓層
嘩,蛋糕達人
回復

momodoll 發表於 2011-7-28 22:31:28 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-7-28 22:25
嘩,蛋糕達人

吾係la..第一次整..
仲要整佐n次-_-...

仲要冇開air-con....熱到死...
回復

Monk's 發表於 2011-7-28 22:35:49 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-7-28 22:31
吾係la..第一次整..
仲要整佐n次-_-...

未來的蛋糕達人
係啊,夏天整野食真係熱死人...
回復

momodoll 發表於 2011-7-28 23:12:03 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-7-28 22:35
未來的蛋糕達人
係啊,夏天整野食真係熱死人...

海綿旦糕達人。。?
一星期內開三次爐。。諗起o個股味就想反胃了

妳用的模是 金屬模,還是 Silicon 模?  發表於 2011-7-29 13:30
回復

momodoll 發表於 2011-7-29 13:48:16 |顯示全部樓層
RE: KKKK  妳用的模是 金屬模,還是 Silicon 模?

Silicon ar~金屬應該做吾到呢個效果la.
回復

KKKK 發表於 2011-7-29 14:18:35 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-7-29 13:48
RE: KKKK  妳用的模是 金屬模,還是 Silicon 模?

Silicon ar~金屬應該做吾到呢個效果la. ...

會唔會好大味﹗我屋企有唔小依啲模,有大有細,都未用過﹗因為我無做開蛋糕﹗我太太就只係比較凍嘅日子做手工曲奇,直接做係牛油紙上素成長條形﹗

用依啲模,係唔係都要先上油?
回復

SSL200507 發表於 2011-7-29 14:27:51 |顯示全部樓層
Like.

Very nice.  Where did you buy the winnie-the-pooh model?  

見過好似都幾貴[-_-]  發表於 2011-7-29 23:19
pls check pm^^  發表於 2011-7-29 23:09
回復

momodoll 發表於 2011-7-29 23:05:26 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-29 14:18
會唔會好大味﹗我屋企有唔小依啲模,有大有細,都未用過﹗因為我無做開蛋糕﹗我太太就只係比較凍嘅日子做 ...

咁我又吾覺會wow..
我第一之用之前會用hot water "鹿"下佢...再用洗潔精洗...

至小食完吾覺有問題~

另外我都有上油去個模度...我都吾係好清楚使吾使...因為都係第一次用
回復

andyman 發表於 2011-7-29 23:12:39 |顯示全部樓層
pooh pooh 好靚仔呀, YUMMY
回復

momodoll 發表於 2011-7-29 23:21:47 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-7-29 23:12
pooh pooh 好靚仔呀, YUMMY

thanks^^
但好似好多人中意poon poon多過mickey

我覺得mickey個shape好似正d先大細模都買齊

我兩個都鐘意. 不過對POOH POOH 偏愛多啲......  發表於 2011-7-29 23:31
回復