插花菖 問題

作者: hkclive 發表于 2024-6-4 07:51:56
362 31

而家上下 都出左苗,但下便應唔應該清左佢,反正下便出嘅出唔到十字,下便拎曬營養大快好多

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 2024-6-4 10:12:12 |顯示全部樓層
好叻,靜待成長。
回復

hkclive 發表於 2024-6-4 20:42:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-6-4 10:12
好叻,靜待成長。

冇啦,有排渡夏,我諗快都要10月先可能有啲野睇
回復

taxitang 發表於 2024-6-5 10:19:45 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-4 20:42

靜待佳音
回復

小雷子 發表於 2024-6-5 13:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-4 20:42

你好叻叻呀!
出到小葉真係唔易,請教頂葉同下莖葉出的真係會唔同基因嗎?
你會唔會做個對比,等小苗成長,睇下開的花有分別嗎?
(我係好奇,但唔一定要跟我)
回復

hkclive 發表於 2024-6-6 17:03:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-5 13:41
你好叻叻呀!
出到小葉真係唔易,請教頂葉同下莖葉出的真係會唔同基因嗎?
你會唔會做個對比,等小苗成長 ...

上便 留左比一位相熟花友,下便 都可以 大左cut出來種,都係聽其他花友講  下便出嘅係出唔到十字,不過一試無況
回復

小雷子 發表於 2024-6-6 17:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-6 17:03
上便 留左比一位相熟花友,下便 都可以 大左cut出來種,都係聽其他花友講  下便出嘅係出唔到十字,不過一 ...

我以為花菖出的苗,十字機會係百份百的,原來都唔係,咁就冇必要用花菖繁殖,斷頭一了百了!
回復

lamkaicheung 發表於 2024-6-6 18:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-6 17:03
上便 留左比一位相熟花友,下便 都可以 大左cut出來種,都係聽其他花友講  下便出嘅係出唔到十字,不過一 ...

我路過的,也想看看能否開十字,師兄咁就要辛苦你!
回復

hkclive 發表於 2024-6-7 11:48:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-6 17:45
我以為花菖出的苗,十字機會係百份百的,原來都唔係,咁就冇必要用花菖繁殖,斷頭一了百了! ...

主要係要花菖葉仔出嘅苗會100%,花菖柄出係唔得

都唔係咁講嘅,當多個機會冇壞,其實 都係挑戰

小雷子有冇試過壓枝法 插十字
回復

hkclive 發表於 2024-6-7 11:49:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-6-6 18:55
我路過的,也想看看能否開十字,師兄咁就要辛苦你!<span class="emoji emoji1f64f"></span> ...

師兄亞歷山大,我盡力啦
回復

小雷子 發表於 2024-6-7 12:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-7 11:48
主要係要花菖葉仔出嘅苗會100%,花菖柄出係唔得

都唔係咁講嘅,當多個機會冇壞,其實 都係挑戰

壓枝法咁高深,即係咩?
十字花未做過任何繁殖,只試插花菖,但從未成功過!
回復

小雷子 發表於 2024-6-7 13:01:48 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-7 11:49
師兄亞歷山大,我盡力啦

不如你就改過新名〈壓力山大〉
回復

hkclive 發表於 2024-6-7 14:02:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-7 12:59
壓枝法咁高深,即係咩?
十字花未做過任何繁殖,只試插花菖,但從未成功過! ...

超煩所以我唔會咁做,不過有機會可以玩試下

壓枝繁殖
綺花除了不能用葉片繁殖外 尚有其他多種方法 '壓枝繁殖 法是其中一種 .與花营繁殖法一樣 母株不會受到傷害 ,但要小 心處理,多嘗試`才容易成功 。
先選定成熟健康的母株、 以以下步驟處理 1. 令植株軟垂 如果植株水分充足 葉片自然堅挺'葉柄堅脆而 容易折斷 ,要配合壓枝繁殖 ,暫時需要母株缺水數天 .令植株 漸漸軟垂 才可以進行壓枝繁殖法 2. 剔除葉柄表皮 揀選最外圍己軟垂的葉片 , 在葉柄距離中心點 莖部1吋位置 , 剔除葉柄表皮 ,面積只需 114吋關便可。 3. 定位種植 經10-15分鐘後 ,待破損位置乾週, 然後把葉柄輕 輕掘成U型 ,將破損葉柄的部分 置於盆中植土表層 再用膠 叉固定壓於泥土內 , 加上新植土覆蓋 ,增加葉柄埋藏深度 。大 約8-10星期後 新的綺花小苗 '便開始從葉柄破損位置 ,漸漸 長出來
回復

hkclive 發表於 2024-6-7 14:03:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-7 13:01
不如你就改過新名〈壓力山大〉

比妳get到我嘅爛gap
回復

小雷子 發表於 2024-6-7 14:44:22 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-7 14:02
超煩所以我唔會咁做,不過有機會可以玩試下

壓枝繁殖

咁鬼複雜,一唔小心就送上天堂,咁咪好危險!
我想知邊位大師著作?咁高深技巧,相信無人能及!

高維江 作者  發表於 2024-6-7 16:57
回復

Monica20171025 發表於 2024-6-7 18:18:25 |顯示全部樓層
覺得好麻煩~

高壓枝繁殖係咪需要令植株徒長?否則莖不夠長好難貼土面壓呀
蓮座種條莖都不夠柔軟易操作。

另,枝條較軟的係懸垂種,呢個種幾乎不需要做任何嘢,夠肥嘅話
側芽分枝足夠茂盛!
回復

hkclive 發表於 2024-6-7 18:40:40 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2024-6-7 18:18
覺得好麻煩~

高壓枝繁殖係咪需要令植株徒長?否則莖不夠長好難貼土面壓呀

對,這樣做太麻煩了,主要講出來R其他花友吹下水 ,大家知多樣都好,得個知字
回復

taxitang 發表於 2024-6-8 09:10:20 |顯示全部樓層
重新入坑後,十字花我會選擇砍頭,快捷、上年砍頭的日本妹,底座出了三苗,一年唔夠,三苗都能開出對版,所以剛剛上月又砍。
回復

hkclive 發表於 2024-6-8 09:43:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-6-8 09:10
重新入坑後,十字花我會選擇砍頭,快捷、上年砍頭的日本妹,底座出了三苗,一年唔夠,三苗都能開出對版,所 ...

暫時夏天都唔諗住斬了,等冬天先考慮,而且都係小量繁殖同啲花友交換/送出去

暫時右唔太多 特別貴嘅十字,有幾款十字未開都未開過未知 對唔對版,都急唔來

如果遲啲繁殖到,都試下post係到同人交換玩
回復

taxitang 發表於 2024-6-8 14:45:16 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-6-8 09:43
暫時夏天都唔諗住斬了,等冬天先考慮,而且都係小量繁殖同啲花友交換/送出去

暫時右唔太多 特別貴嘅十字 ...

我反而喜歡砍完過夏天,一來可以作後備,二來長出苗來,到春天後就有機會來花。
回復

12下一頁