岩牡丹 種子 >> 黑牡丹龜甲牡丹辛頓牡丹

作者: babyjon 發表于 2023-7-21 07:40:39
2313 129
babyjon 發表於 2024-1-10 14:48:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-10 13:38
龟甲牡丹本身長得慢,原來開花都一樣係慢一啲喎!

可能我在香港的時候有植物燈每天照射10小時
開花可能會快一些
到了朋友家中當然沒有那些植物燈每天照啦

但係佢哋嘅開花時間最多都是三四天好短暫的
但有燦爛嘅日子開花欣賞三四天已經足夠
正如人生曾經有個燦爛嘅生活日子就可以了

我都在紅塵錬心中????????????????
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-10 21:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-10 14:48
可能我在香港的時候有植物燈每天照射10小時
開花可能會快一些
到了朋友家中當然沒有那些植物燈每天照啦

唔識點回應
回復

babyjon 發表於 2024-1-11 07:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-10 21:43
<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>唔識點回應

回了啦
快了???????????????? IMG_9924.jpeg IMG_9925.jpeg IMG_9923.jpeg
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-11 10:56:35 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-11 07:38
回了啦<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f64f ...

比較前三日是打開咗,好緊張
回復

babyjon 發表於 2024-1-12 07:45:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-11 10:56
比較前三日是打開咗,好緊張<span class="emoji emoji1f60e"></span>

IMG_0002.jpeg IMG_9998.jpeg IMG_9999.jpeg

早晨師兄
又是新一天開始了
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-12 11:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-12 07:45
早晨師兄
又是新一天開始了

呢朵花好似一位小姑娘,含羞答答怕怕醜醜咁樣慢慢開,搞到人好鬼咁心急,好想快啲睇到佢嘅風華。
回復

小雷子 發表於 2024-1-12 12:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-12 11:21
呢朵花好似一位小姑娘,含羞答答怕怕醜醜咁樣慢慢開,搞到人好鬼心急,好想快啲睇到佢嘅風華。<span class="emoji emoji1f6 ...

好想出手打開佢!
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-12 12:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-1-12 12:13
好想出手打開佢!

,估唔到雷大咁衝動
回復

waiting 發表於 2024-1-12 15:42:58 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-12 07:45
早晨師兄
又是新一天開始了

含苞待放更靚~
回復

babyjon 發表於 2024-1-12 21:52:47 來自手機 |顯示全部樓層
12/1/2024 9:50pm
又看明天星期六了
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-12 23:07:06 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-12 21:52
12/1/2024 9:50pm

又看明天星期六了

新鮮滾熱辣,又見打開少少
回復

babyjon 發表於 2024-1-13 11:36:57 來自手機 |顯示全部樓層
13/1/2024
54acb12e-50dc-442f-805b-6823171ff11d.jpeg 071c5db2-d163-4603-ac02-458a0fbb9648.jpeg 636b38a4-d8e4-429c-b678-edcd6528bea6.jpeg IMG_0074.jpeg
6b584cac-69e9-4aa6-9a9a-b70901a99b27.jpeg 977af7d3-c52a-4591-9846-9438749fa578.jpeg 53a70c3d-03fd-4438-a83c-0478575220b1.jpeg 489fb0b7-525a-4e29-aa16-f6861e627988.jpeg
回復

babyjon 發表於 2024-1-13 11:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
0527b340-5ea5-4015-9788-2e32656be5e5.jpeg ad5710a7-9d4d-447d-acc3-90cdab3b1fae.jpeg b620ac47-b9a9-4845-b223-32b8c27d477a.jpeg 85ce1cf5-c690-4613-84a2-5fe95c7da67b.jpeg 0a42a474-d9a6-4f37-bdb9-2ee7e4573858.jpeg d7569ad4-782c-4d63-b3d3-02d018d6c23b.jpeg d13d63e5-bd2a-4725-bdff-c4fd8ee549b4.jpeg f6b55bce-4db7-4d7a-bb3b-eba6e02ffbe2.jpeg

終於開花了
但我都是只有看到照片
但都好開心有成功咁努力努力
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-13 14:07:04 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-13 11:40
終於開花了
但我都是只有看到照片
但都好開心有成功咁努力努力<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

如果在龟甲身邊陪伴左右緊係好啦,好似有個蘇蝦仔出世咁,而家睇相都好正,要讚一讚你朋友,每日拍照先睇倒咁靚開花過程,咁好的朋友非常難得,好感動!
回復

babyjon 發表於 2024-1-13 14:13:26 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-13 14:07
如果在龟甲在邊陪伴左右緊係好啦,好似有個蘇蝦仔出世咁,而家睇相都好正,要讚一讚你朋友<span class="emoji emoji1f44d[/ ...

不知點樣回應
絕地認同師兄的說法
回復

babyjon 發表於 2024-1-17 09:36:08 來自手機 |顯示全部樓層
今天約了花場的P 取這給我
昨晚太夜找不到車速遞到我家
又是新玩意吧
回復

babyjon 發表於 2024-1-17 09:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_0476.jpeg IMG_0472.jpeg IMG_0475.jpeg
這個放在泰國condo 養吧
IMG_0474.jpeg IMG_0473.jpeg

老闆都是年青人
回復

babyjon 發表於 2024-1-17 11:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
回復

waiting 發表於 2024-1-17 11:54:09 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-17 11:31

好靚~ 有收獲真開心!
回復

小雷子 發表於 2024-1-17 12:18:25 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-13 11:36
13/1/2024

開得好靚呀!花大好吸睛!
回復