好多蟲卵 羅漢松求救

作者: southernstar 發表于 2023-4-10 13:32:45
1588 7
羅漢松放露台一直冇問題,但近日發現好似有一炸蟲卵,淺紫色,仲有啲白色嘅唔知係咪幼蟲。請問呢啲係乜嘢蟲卵?有冇得救?
waiting 發表於 2023-4-10 18:37:57 來自手機 |顯示全部樓層
似蚧殼蟲
定期落 小白藥 幫到你,淘寶有。
唔識淘寶可去花墟繽繽買日本DX小白藥。
回復

lc1201 發表於 2023-4-11 10:18:35 |顯示全部樓層
我公司棵樹都經歷過同樣蟲害,用咗好長時間先無再返發...
緊急對策快將佢同其他植物隔離,再用酒精抹走D蟲,可以的話換新泥+長效蟲藥(即DX小白藥),舊泥應該有蟲卵係入面,強烈建議包好後就丟咗佢,唔好重用。如果有其他植物係附近,最好都好酒精抹一抹,盆都要抹,露台都最好消埋毒
長遠嚟講好似wait大建議去買樽DX小白藥,簡單快捷的話花墟繽紛有售or其他花店都會有
回復

kwanman1 發表於 2023-4-12 15:57:42 |顯示全部樓層
最快方法洗衣粉開水加幾敵油.噴佢
回復

southernstar 發表於 2023-4-13 11:07:17 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-4-10 18:37
似蚧殼蟲
定期落 小白藥 幫到你,淘寶有。
唔識淘寶可去花墟繽繽買日本DX小白藥。

好的 謝謝
回復

southernstar 發表於 2023-4-13 11:07:43 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2023-4-11 10:18
我公司棵樹都經歷過同樣蟲害,用咗好長時間先無再返發...
緊急對策快將佢同其他植物隔離,再用酒精抹走D蟲,可 ...

好的 謝謝
回復

southernstar 發表於 2023-4-13 11:08:59 來自手機 |顯示全部樓層
kwanman1 發表於 2023-4-12 15:57
最快方法洗衣粉開水加幾敵油.噴佢

請問粉水比大概多少?
回復

waiting 發表於 2023-4-13 11:53:08 來自手機 |顯示全部樓層
southernstar 發表於 2023-4-13 11:08
請問粉水比大概多少?

提提你… 我家人就係咁樣整死咗盆金鑽羅漢松都未整死d粉蚧…
到第二年新一盆中招,佢就定期落藥,而家種咗幾年都冇事。
回復