2023毬蘭

作者: Monica20171025 發表于 2023-3-5 21:30:55
559 8
種咗佢哋好幾年,都係由小苗種起,
期間有啲88有啲留下,等睇花等到頸長。
最近呢個靜悄悄發左兩個花梗,
等我發現佢哋已經就嚟開花囉⋯⋯

B2C2C1B2-D4D9-4555-BB07-5BA24A98FC2D.jpeg 9D4BFD18-9FB1-49F6-88E2-DA4A68853179.jpeg 15017BBF-A82A-4603-A7BC-8C207813B8AE.jpeg
B17 發表於 2023-3-11 12:22:41 |顯示全部樓層
有回報,很好啊!
冇地方,我嘅放棄哂啦  
等欣賞大家嘅美花
回復

Monica20171025 發表於 2023-3-11 16:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2023-3-11 12:22
有回報,很好啊!
冇地方,我嘅放棄哂啦  
等欣賞大家嘅美花

佢到今日都未開喎,我初初入坑買好多種,超級想知道佢乜嘢啦⋯⋯
回復

B17 發表於 2023-3-11 17:05:54 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-3-11 16:00
佢到今日都未開喎,我初初入坑買好多種,超級想知道佢乜嘢啦⋯⋯

有邊啲品種?全部開過花?
回復

Monica20171025 發表於 2023-3-11 21:05:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2023-3-11 17:05
有邊啲品種?全部開過花?

入坑時亂買10多個品種小苗(小方葉,燒賣,粉紅色棉德島,美麗,柯藍,葡蔔,卷葉,迷你貝爾,青銅器,心葉,鏡葉,斷葉,裂辨,銀斑,戴維德,費氏⋯)
成株2種(香花+蘇耐)開過花。

回復

B17 發表於 2023-3-11 22:50:16 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-3-11 21:05
入坑時亂買10多個品種小苗(小方葉,燒賣,粉紅色棉德島,美麗,柯藍,葡蔔,卷葉,迷你貝爾,青銅器,心 ...

曾經種過7隻,2隻失敗,5隻成功

失敗:Hoya Endauensis,Hoya obscura orange

成功:

Hoya Mindorensis Yellow Corona

Hoya Mindorensis (由種子開始)

hoya carnosa

hoya lacunosa

hoya bella

回復

Monica20171025 發表於 2023-3-14 13:16:47 來自手機 |顯示全部樓層
佢係周日開放,普通花色,香味不太喜歡。

F81E779C-F667-42F3-A5DB-BA5588821571.jpeg AF1C252E-C207-4AF4-8C06-19927FDE61DB.jpeg
回復

Monica20171025 發表於 2023-3-17 20:18:14 來自手機 |顯示全部樓層
已謝!

回復

Monica20171025 發表於 2023-3-17 20:19:57 來自手機 |顯示全部樓層
輪到佢出花梗~小方葉
回復