屋企種南瓜,舊葉不斷枯黃凋謝,點解救???

作者: laputa 發表于 2008-3-17 23:46:53
2358 10
(新手)我用科學泥種,莖都算強壯,新葉不斷响頂部生出,但舊葉大得咁上下開始一點點黃色,葉邊變啡乾焦以至脫落......開頭以為泥土水份不足,但多淋水也一如以往,也有間唔中滴化學肥,我知道這樣是錯的,咁應該買d咩肥俾佢同埋點用先為正確???謝謝
mimighost 發表於 2008-3-18 00:26:25 |顯示全部樓層
我都想知~
因為我棵南瓜既情況同你一樣~~
就連 d 花蕾都有枯黃.....
thanks ....
回復

carolc 發表於 2008-3-18 11:20:02 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

會唔會你你植株太高, 其實最好係生長刑合適高度便摘心, 等佢唔好再長高, 流番營養幫忙分支, 太高的只會養份上晒上面, 下面的冇營養便枯黃, 仲有, 樓主唔係種來吃吧??? 見你落化肥

有錯請更正
回復

laputa 發表於 2008-3-18 13:39:08 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-3-18 11:20 發表
會唔會你你植株太高, 其實最好係生長刑合適高度便摘心, 等佢唔好再長高, 流番營養幫忙分支, 太高的只會養份上晒上面, 下面的冇營養便枯黃, 仲有, 樓主唔係種來吃吧??? 見你落化肥

有錯請更正 ...

我是初哥亂來的,所以來這裏救亡..."摘心"是怎樣的?我唔識啊...請詳細說明~ 同埋應該落咩肥才適合呢???
回復

laputa 發表於 2008-3-18 13:51:13 |顯示全部樓層
同埋太少葉摘心的話會死的啊!!!
回復

carolc 發表於 2008-3-19 13:08:05 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

摘心即係將植株頂端既芽摘去, 自然養份會提供比分支, 而唔會一味長高
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-19 13:17:22 |顯示全部樓層
不如影張相來睇下呀!
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-19 15:48:04 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-3-17 23:46 發表
(新手)我用科學泥種,莖都算強壯,新葉不斷响頂部生出,但舊葉大得咁上下開始一點點黃色,葉邊變啡乾焦以至脫落......開頭以為泥土水份不足,但多淋水也一如以往,也有間唔中滴化學肥,我知道這樣是錯的,咁應該買d咩肥俾佢 ...

我上年係屋企種南瓜都有呢個現象,但唔洗擔心,佢係會不斷出新葉新莖的。最終,我條南瓜藤都有兩個南瓜仔。
如想用有機方法種植,建議你買點牛骨粉或海藻肥,補充phosphate and potassium。
南瓜其實都唔難種既
回復

carolc 發表於 2008-3-19 16:38:09 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我響花展都買咗玩具南瓜種子
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-19 20:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-3-19 16:38 發表
我響花展都買咗玩具南瓜種子

唔知玩具南瓜既植株有幾大呢?
你會種係田度,定種係屋企度?
BTW, 我準備今個禮拜係田落20棵南瓜苗。
回復

carolc 發表於 2008-3-19 23:36:23 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-3-19 20:13 發表

唔知玩具南瓜既植株有幾大呢?
你會種係田度,定種係屋企度?
BTW, 我準備今個禮拜係田落20棵南瓜苗。

放假培定苗, 因為四月尾先收田
回復