試種葉仙

作者: Polly888 发表于 2022-9-21 19:22:53
146 6

勇於嘗試 ~ 我又來試種這新品種
感謝 monica大送我這葉仙小苗
我將會不定期為小苗生長作紀錄。

上一篇:種到幾時先會香 ...
Polly888 發表於 6 天前 來自手機 |顯示全部樓層
現在,它的葉子好軟,感覺根系未生長。 不過網上話佢好粗生,希望可以快啲生到根
Monica20171025 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
應該部份枝條根系未太強壯,扦插近三個禮拜,盆底見過佢哋根標出,記得有兩枝好穩,拎唔郁。交收前幾日淋水後又碰上落雨,有些少被悶爛咗。等泥全干再在盆底俾少少水,旱些好過濕。啲葉掉光都可以重新出芽。

光桿枝條亦都可以直接稼接其他仙人球類,唔使驚!
Polly888 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-9-22 10:11
應該部份枝條根系未太強壯,扦插近三個禮拜,盆底見過佢哋根標出,記得有兩枝好穩,拎唔郁。交收前幾日淋水 ...

收到,多謝你的詳細解說
請問你的種了一年有多大?
Monica20171025 發表於 5 天前 |顯示全部樓層
一直不停打頂,枝幹粗了不少,差不多有0.6公分粗。
Polly888 發表於 5 天前 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2022-9-22 14:05
一直不停打頂,枝幹粗了不少,差不多有0.6公分粗。

唔錯呀,開花有望
Polly888 發表於 昨天 13:40 來自手機 |顯示全部樓層
睇下,佢有六支插枝。
唔知有幾多可以變成灌木?一齊嚟等待…...