新手報道

作者: Handela 發表于 2022-7-18 16:49:16
19161 35

屋企太多小黑飛,上月喺花墟買咗2盆堇 668AFE7A-47C4-400A-921A-AAF64096EB2B.jpeg
大盆喺大連鎖店買 ,小盆喺小店買嘅
(後尾先發現買嘅都是Tina...... 太蠢啦)
種咗一個月
細盆的大咗,捉蟲都捉多咗
但大盆就比我種禿咗,啲蟲上面爬黎爬去無晒黏液......
Anyway,有無人覺得望住啲蟲蟲係葉上面彈彈下好治癒?
Victor9394 發表於 2022-7-18 18:45:46 |顯示全部樓層
天呀~ 乜咁唔小心買左相同品種呀~
夏天要盡量放佢響最涼既位置
回復

Handela 發表於 2022-7-19 08:55:17 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-7-18 18:45
天呀~ 乜咁唔小心買左相同品種呀~
夏天要盡量放佢響最涼既位置

大個盆花墟成日見
睇個陣好多D葉又黃又禿
所以見到細個盆細細粒咁可愛就買啦
返到屋企就痴住幾隻蟲蟲太開心啦
咁葉大塊D咪痴到更多囉!!
就買多盆啦
個排成日望住上面掙扎緊的蟲蟲

我依家放左係東南邊窗台
細個盆吊高種生得好好多
唔知係咪吹下風會涼DDD???
回復

Victor9394 發表於 2022-7-19 15:49:21 |顯示全部樓層
基本上所有蝕蟲都怕悶熱,最好淋凍純水
回復

Handela 發表於 2022-7-19 18:10:16 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-7-19 15:49
基本上所有蝕蟲都怕悶熱,最好淋凍純水

明白晒。等我掛起佢先
回復

Handela 發表於 2022-8-15 16:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
一個月小更新:
D葉都仲係細細條咁
個d都係新生出黎的葉
舊時黏到蟲蟲又生到殘晒的葉
都比我拔咗做繁殖
似唔似一盆草
拔左十幾塊葉 成功咗2張.......
望住個粒小圓點變大 好有趣呀
依家係個袋到穩定生長緊
未敢插泥住
我好快就有好多盆草啦
回復

Victor9394 發表於 2022-8-16 02:30:10 |顯示全部樓層
哎呀~盡量都唔好響夏天做呢件事,太熱佢地會生長緩慢,好容易就熱死
新葉太細=可能你日照唔夠
回復

Handela 發表於 2022-8-16 13:55:32 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-8-16 02:30
哎呀~盡量都唔好響夏天做呢件事,太熱佢地會生長緩慢,好容易就熱死
新葉太細=可能你日照唔夠 ...

邊個叫我夏天先黎買
睇反其他PO話B店泥一定要換晒
就快快手換完同拔走D殘晒的葉啦
無晒D黏液,D蟲乾掛晒係到.......... NOT GOOD
好彩最近涼反少少....
回復

Victor9394 發表於 2022-8-17 05:25:18 |顯示全部樓層
你雪兩樽冰,腰水時放一支響側邊,每日輪流交替
回復

Handela 發表於 2022-8-17 12:32:06 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-8-17 05:25
你雪兩樽冰,腰水時放一支響側邊,每日輪流交替

蠢蠢的問....tina呢款唔係唔可以太濕架咩
雖然我見到花店的長期腰水 又直接葉面噴水
養到又大又多黏液
而我用透明容器種
大概keep住
入面有水氣 表面的石無乾 的狀態
養到一條條草咁
回復

Victor9394 發表於 2022-8-17 14:15:55 |顯示全部樓層
https://www.cpukforum.com/forum/ ... g-tina-care-advice/

pinguicula x Tina is very easy to grow, but you must know some things... it is a mexican pinguicula and it needs temperatures between 5 and 35 C...

so you should cultivate it indoor in colder months...

It needs a lot of light but not very strong direct sunlight, but it is not a problem for you If you grow it with orchids...

I suggest you to grow it in a mineral substrate (pure sand for acquarium, pure volcanic lava or mixed mineral soil).

Water: always 2/5 mm in the tray when it has carnivorous leaves. When it has non carnivorous lives it is like a succulent plant and you should water it only once every lot days, when substrate is completaly dry.
回復

Handela 發表於 2022-8-17 16:13:16 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-8-17 14:15
https://www.cpukforum.com/forum/index.php?/topic/64901-ping-tina-care-advice/

pinguicula x Tina is ...

哦哦哦哦哦哦哦@@..............
原來係咁.......
我落水仲未夠多呢
等我再搞搞佢先
THZ SO MUCH  
回復

powergun 發表於 2022-8-18 10:19:32 |顯示全部樓層
你好, 我有Weser, 要唔要交換一盆?
回復

Handela 發表於 2022-8-18 19:41:24 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2022-8-18 10:19
你好, 我有Weser, 要唔要交換一盆?

比我種到草咁 放唔出手
你等我養到健康先得
我剛剛學完野 充滿咗信心
回復

Handela 發表於 2022-9-2 20:07:16 來自手機 |顯示全部樓層

登登登登......
大個棵終於有反水珠啦
多得victor的指點
仲好似多咗個新芽
最近無蟲食 食多兩條貓毛補補身吧
有無睇到水珠呀
個兩塊葉都好生性
見塊母葉開始融就換咗做泥種
希望快的生根啦

回復

Handela 發表於 2022-9-14 20:19:49 來自手機 |顯示全部樓層
上次講到盆大的出左新芽
D葉一層層壓住晒
就決定分反開佢
拆出黎個棵意外地禿
小苗,兩塊葉出左三棵
仲未有生根呢
拆開左希望無影響生長啦
回復

己己另 發表於 2022-9-14 22:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
Handela 發表於 2022-9-14 20:19
上次講到盆大的出左新芽
D葉一層層壓住晒
就決定分反開佢

捕蟲堇的根是比較短的
回復

Handela 發表於 2022-9-15 00:07:58 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2022-9-14 22:00
捕蟲堇的根是比較短的

的確呢
成日拔出黎見d根包住細細團泥
我仲用左個普通杯仔種
似種緊泥多d
回復

己己另 發表於 2022-9-15 18:00:42 |顯示全部樓層
Handela 發表於 2022-9-15 00:07
的確呢
成日拔出黎見d根包住細細團泥
我仲用左個普通杯仔種

雖然都粗生嘅,但又唔好成日拔出黎去測試佢地嘅生存能力
回復

Handela 發表於 2022-9-15 19:08:44 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2022-9-15 18:00
雖然都粗生嘅,但又唔好成日拔出黎去測試佢地嘅生存能力

口誤 等我改反啦
成日(換盆、換泥、換盆、分株️)拔出黎見d根包住細細團泥

搞左一輪先去反個(正常?)狀態
明明買反黎個陣超大棵
慢慢縮水縮到草咁
個陣仲諗佢會唔會縮到消失埋
好彩終於找到個平衡點
我唔再郁佢啦
回復

12下一頁