低温 + 陽光

作者: wingt903_ 發表于 2022-3-28 20:43:12
1048 9

哂到紅卜卜
taxitang 發表於 2022-3-31 19:32:26 |顯示全部樓層
圖一的景天度夏好蝦人,我攪唔掂,不過秋後想入一、兩株麥桿玩玩。
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-31 21:29:34 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-3-31 19:32
圖一的景天度夏好蝦人,我攪唔掂,不過秋後想入一、兩株麥桿玩玩。

我係由種子種起 20220112_161944.jpg
之前曬燈, 之後放咗出去露養, 差啲死, 但冇辦法 只得一支燈
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-31 21:41:31 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-3-31 19:32

前幾日天氣好唔穩定又落雨, 夜晚凍嘅時候得1度,晏晝出太陽可以去到18度。 落雨時候濕度可以去到90,今日嘅濕度得番33。 20220331_143314.jpg
D葉有凹痕, 唔知係咪被雨撇到,定係曬傷。 20220331_143221.jpg 20220331_143232.jpg
回復

taxitang 發表於 2022-3-31 22:05:18 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-31 21:41
前幾日天氣好唔穩定又落雨, 夜晚凍嘅時候得1度,晏晝出太陽可以去到18度。 落雨時候濕度可以去到90,今 ...

本來溫差對多肉是好事,但加上濕度太高就絕對是壞事,大大由種子種起,真的了不起。
回復

wingt903_ 發表於 2022-4-1 12:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-3-31 22:05
本來溫差對多肉是好事,但加上濕度太高就絕對是壞事,大大由種子種起,真的了不起。 ...

種子種起都遇無數既失敗,唔發芽,僵苗,移盤後化水.....
回復

taxitang 發表於 2022-4-1 12:21:20 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-4-1 12:02
種子種起都遇無數既失敗,唔發芽,僵苗,移盤後化水.....

累積一定的經驗後,往後就能迎刃而解,現在就是回報了。
回復

goldking2 發表於 2022-4-8 17:10:48 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-31 21:29
我係由種子種起
之前曬燈, 之後放咗出去露養, 差啲死, 但冇辦法 只得一支燈 ...

曬慣燈, 突然拿出去露養, 會比紫外線灼傷, 我有顆玉露,已放陰涼處, 3天就死了.
回復

wingt903_ 發表於 2022-4-8 17:23:44 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2022-4-8 17:10
曬慣燈, 突然拿出去露養, 會比紫外線灼傷, 我有顆玉露,已放陰涼處, 3天就死了. ...

唔係露養, 係室外溫室

呢度D陽光真係唔係講笑, 我係花園1個鍾, 皮膚已經覺得有D灼痛
但我最終想將D植物搬去溫室, 所以而家要搬出去溫室適應,  如果唔係夏天先搬會更難捱
回復

wingt903_ 發表於 2022-4-8 17:43:15 |顯示全部樓層
我都有6隻玉露苗出左去2 日, 有4隻唒黑左, 即刻入返屋包保鮮紙,  而家3隻活, 2隻僵, 1隻化水...

我覺得玉露好似女人出去哂完要敷面膜先靚,  完全空內養又病厭厭,  不過我係新手, 香港係買成株.  而家就全部種子種起, 月頭落左廿粒, 放暖氣增加發芽率, 慢慢長路...

回復