櫻花樹幹好像病了

作者: luiselamm 發表于 2022-3-2 10:31:14
932 2
我是新手,2月中剛收到的櫻花樹幹。看著好像發芽了,卻發現嫁接口下面樹幹有白色粉末。輕輕抹掉是可以的,但不肯定是不是生病了。不太像是網絡上看到的白粉病/蟲害,不是很立體的。賣家聲稱是兩年多的樹幹。我該買些什麼藥嗎?
IMG_5693.JPG IMG_5575.JPG
cowslip 發表於 2022-3-2 23:12:43 來自手機 |顯示全部樓層

首先我睇唔出佢出左咩問題,只睇到枝幹有部分白白的,我不是很懂。你先用火酒抹一下白色的部分, 睇下一個星期後會唔會再出現返。
如果抹完就不再出現,那就算是霉菌也很輕微,把它放在太陽下曬曬曬,把泥土中的霉菌曬死。

如果再出現,就買殺菌藥,唔放心就加上殺蟲。

如果你買得到嘅話上網買惡霉靈(殺菌藥)+呲蟲啉(殺蟲藥)
比例是1公升上加兩種藥各1克, 淋枝幹及泥土

買不到的話,去農藥店,
講要買去白粉病黑斑病嘅殺菌藥(花店盆栽店應該有)
殺臭屁蟲臭屁辣嘅殺蟲藥(只在農藥店買過,這藥毒性大,好用,)
用法差唔多
不過你買時記得買細支裝細包裝,如果你種野唔多,大支大包裝你好可能用一世都用唔完

或者你google搜索一下雙氧水/漂白水 植物殺菌, 好似看見過,有用法同比例
回復

luiselamm 發表於 2022-3-3 17:28:50 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2022-3-2 23:12
首先我睇唔出佢出左咩問題,只睇到枝幹有部分白白的,我不是很懂。你先用火酒抹一下白色的部分, 睇下一個星期 ...

唔該你先!補多張今日影的!
回復