請問一下介殼蟲是如何感染的呢?

作者: flowershaha 發表于 2022-1-6 15:04:33
1741 13
大家好,我是種植新手,有很多問題想請教各位。
家中露台本來只有一棵南天竹,然後加了一棵山茶,近日也買了一些小菊花,三色堇、美女櫻、風鈴草
今日發現原來山茶背後有些異樣(在只有南天竹與山茶時,已見葉有點微曲,以為是不夠水),應該是蚧殼蟲,立即移除了,其實介殼蟲是如何感染的?是在其他地方飛過來?或者是泥有問題?會否有機會要整盆棄掉?(它剛剛開花)

另外,小菊花,三色堇、美女櫻買來後,我都自己換了盆及泥,但今日發現有很多不同種類的蟲,例如小蚊滋、跳蟲等等,如果用Biokill噴殺可以嗎?山茶的問題也可以用Biokill嗎?

家中有寵物,怕蟲或者Biokill對他有影響,希望有經驗的師兄師姐可以指點一下,很多疑問不知去哪問好,幸好有這裡,謝謝大家。

B17 發表於 2022-1-6 16:07:05 |顯示全部樓層
邊一種介殼蟲?蟲害多是買花時免費附送的

[emoji]1f605[/emoji]  發表於 2022-4-3 02:31
回復

flowershaha 發表於 2022-1-6 16:17:20 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-6 16:07
邊一種介殼蟲?蟲害多是買花時免費附送的

長長地的,我都唔識係邊種,見到已經勁驚整走佢

現在非常擔心
回復

B17 發表於 2022-1-6 17:32:47 來自手機 |顯示全部樓層
flowershaha 發表於 2022-1-6 16:17
長長地的,我都唔識係邊種,見到已經勁驚整走佢

現在非常擔心

用google search下,大量資訊
回復

flowershaha 發表於 2022-1-6 17:50:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-6 17:32
用google search下,大量資訊

Google了,也沒有太似樣的,今晚回去再找一下
今早太驚即刻掉咗啲蟲蟲
回復

B17 發表於 2022-1-6 18:11:04 來自手機 |顯示全部樓層
flowershaha 發表於 2022-1-6 17:50
Google了,也沒有太似樣的,今晚回去再找一下
今早太驚即刻掉咗啲蟲蟲

最常見係粉介蟲,橢圓形,白色,身上象有層粉,量多時會製造棉花
另一種有殼,啡色,黐在葉上,不動

再或者不是介殼蟲?
回復

flowershaha 發表於 2022-1-6 19:04:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-6 18:11
最常見係粉介蟲,橢圓形,白色,身上象有層粉,量多時會製造棉花
另一種有殼,啡色,黐在葉上,不動

很像粉介蟲,但是幼長一點
回復

B17 發表於 2022-1-6 21:44:49 來自手機 |顯示全部樓層
flowershaha 發表於 2022-1-6 19:04
很像粉介蟲,但是幼長一點

瘦,可能食唔飽

如果係粉介蟲,一般殺蟲藥都可以殺得到
回復

flowershaha 發表於 2022-1-7 00:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
剪了些奇怪的葉,請問這些葉是正常還是真的有問題呢?

另外花冧,有幾條怪怪的東西,是不是就是蟲呢?
謝謝
回復

flowershaha 發表於 2022-1-7 01:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
有一隻好似蟲又不似蟲的東西
回復

B17 發表於 2022-1-7 15:33:07 |顯示全部樓層
flowershaha 發表於 2022-1-7 00:01
剪了些奇怪的葉,請問這些葉是正常還是真的有問題呢?

另外花冧,有幾條怪怪的東西,是不是就是蟲呢?

啡色粒粒要問專家,可能係寄生蟲,又可能係菌!以前有盆蘭花有類似粒粒,驚傳染,擺埋一邊隔離種植,之後新葉冇,不了了之!

嗰幾條似傷痕,點形成就不知了!

隻似蟲嘅嘢,睇落得個殼,空心?建議捉佢出來研究下!
回復

flowershaha 發表於 2022-1-7 20:33:07 來自手機 |顯示全部樓層
我好衝動,剪晒啲葉,因為好多後面都有古怪
有啲有啲moo菌
其實有一塊後面有啲好明顯白絲,拉到塊葉曲咗
嗰隻疑似蟲嘅嘢,應該係空心或者已死
捉左出嚟一拍就醉開
回復

B17 發表於 2022-1-7 20:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
flowershaha 發表於 2022-1-7 20:33
我好衝動,剪晒啲葉,因為好多後面都有古怪<span class="emoji emoji1f62d"></span>
有啲有啲moo菌
其實有一塊後面有啲好明顯 ...

剪葉都係方法,只要唔再出現,問題解決!
回復

flowershaha 發表於 2022-1-8 11:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
好的,密切留意會唔會再有咩情況出現
唔該晒師兄
回復