小葉曇花

作者: Monica20171025 發表于 2021-11-21 10:02:00
1594 11
晚上七時左右開放~
只兩朵花就好香~~

評分

查看全部評分

cowslip 發表於 2021-11-21 12:56:38 來自手機 |顯示全部樓層
我一定要買小葉,有顆大葉雖然開花好香好美,但搬唔到,每次都要剪花返屋企先有得睇
回復

Monica20171025 發表於 2021-11-21 13:08:11 來自手機 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2021-11-21 12:56
我一定要買小葉,有顆大葉雖然開花好香好美,但搬唔到,每次都要剪花返屋企先有得睇 ...

多謝來賞花~
不用買,不嫌棄的話可以給妳剪些葉片,葉片不完美。
上個月葉片沒人要,我才扦插下去,估計還沒有長根呢。
回復

B17 發表於 2021-11-21 16:15:00 |顯示全部樓層
窗邊賞曇,適合有空間限制的花友
回復

cowslip 發表於 2021-11-21 16:38:19 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2021-11-21 13:08
多謝來賞花~
不用買,不嫌棄的話可以給妳剪些葉片,葉片不完美。
上個月葉片沒人要,我才扦插下去,估計 ...

先謝謝你,我在分享版見過,不過牛頭角離我太遠了,我在粉嶺區啊,大哭哭。
打算在淘×買一盆,還好不算貴,中苗一盆30左右
回復

Monica20171025 發表於 2021-11-22 22:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2021-11-21 16:38
先謝謝你,我在分享版見過,不過牛頭角離我太遠了,我在粉嶺區啊,大哭哭。
打算在淘×買一盆,還好不算貴,中 ...

唔算貴,其實葉片現時扦插,春天出芽生長,到10月左右就可以開花,比大葉曇花易種易開花~
回復

Monica20171025 發表於 2021-11-22 22:42:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-11-21 16:15
窗邊賞曇,適合有空間限制的花友

多謝17大大賞花,打賞~(o^^o)
回復

cowslip 發表於 2021-11-23 19:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2021-11-22 22:40
唔算貴,其實葉片現時扦插,春天出芽生長,到10月左右就可以開花,比大葉曇花易種易開花~ ...

咁實在太好啦!我的大葉也是花友分享的,當時不知要種上3年才開花,每年見佢唔開就反盆剪葉再重新扦插,等我見佢開花已經是4-5年後不過又美又香
回復

Monica20171025 發表於 2021-11-24 12:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2021-11-23 19:17
咁實在太好啦!我的大葉也是花友分享的,當時不知要種上3年才開花,每年見佢唔開就反盆剪葉再重新扦插,等我 ...

大葉需要時間及大太陽,並且係老葉開花噶~
小葉就容易好多,基本一年就可開花,花多花少者⋯⋯
回復

luckyman 發表於 2021-11-24 16:54:06 |顯示全部樓層
很好, 能種到開花
回復

Monica20171025 發表於 2021-11-24 17:56:06 |顯示全部樓層
luckyman 發表於 2021-11-24 16:54
很好, 能種到開花

非常粗生易種
回復

Monica20171025 發表於 2022-7-10 21:19:59 |顯示全部樓層
今年小曇開花提前?早幾日發現出咗一個小花苞

回復