來自2020年5月的茅膏菜٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶

作者: A.leung 發表于 2021-11-13 12:56:33
1342 9

先多謝己己另的靚種子(*¯︶¯*)
雖然生長得唔算快 但身上嘅點點珠已經好明顯
生得比較雜亂 但又唔係好識點分株
怕一分就byebye(,,•́ . •̀,,)
唯有等佢再大D 先睇下點算~ 16367793104428952160420955665847.jpg 16367793490461716673558317818451.jpg
cary1388 發表於 2021-11-13 13:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
請問你是用什麼培植? 我培植唔到死曬
回復

己己另 發表於 2021-11-13 16:22:07 |顯示全部樓層
生得好好wor。茅膏菜根較長但分枝不多,加上你用泥種,小心D分盆唔難。個幾株細嘅分盆後應該可以生大D。斷左嘅根照埋入泥,有機會出芽。
回復

A.leung 發表於 2021-11-14 12:29:45 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-11-13 16:22
生得好好wor。茅膏菜根較長但分枝不多,加上你用泥種,小心D分盆唔難。個幾株細嘅分盆後應該可以生大D。斷 ...

好,多謝指導 ٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ
回復

A.leung 發表於 2021-11-14 12:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
cary1388 發表於 2021-11-13 13:16
請問你是用什麼培植? 我培植唔到死曬<span class="emoji emoji1f62d"></span>

我都係用一般泥炭土養,不過就要飲蒸餾水囉~
回復

cary1388 發表於 2021-11-14 12:47:52 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2021-11-14 12:30
我都係用一般泥炭土養,不過就要飲蒸餾水囉~

請問是否直接把種子放在泥炭士上, 再用蒸餾水每日保濕就可以?
回復

A.leung 發表於 2021-11-14 13:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
cary1388 發表於 2021-11-14 12:47
請問是否直接把種子放在泥炭士上, 再用蒸餾水每日保濕就可以?

我的做法就是先將泥炭土整濕,然後將種子直接放上面。再加蓋保濕
己己兄係種食蟲植物專家,你可以問問佢(我只是初哥 跟佢學野中)
回復

cary1388 發表於 2021-11-14 14:00:16 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2021-11-14 13:09
我的做法就是先將泥炭土整濕,然後將種子直接放上面。再加蓋保濕
己己兄係種食蟲植物專家,你 ...

多謝意見
回復

己己另 發表於 2021-11-14 22:38:25 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2021-11-14 13:09
己己兄係種食蟲植物專家,你 ...

專家 ? 呢批種子個母棵係我第一次用種子種出黎嘅食蟲植物,成過個程充滿beginner's luck。
回復

A.leung 發表於 2021-11-15 12:31:06 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-11-14 22:38
專家  ? 呢批種子個母棵係我第一次用種子種出黎嘅食蟲植物,成過個程充滿beginner's luck。 ...

己己兄 你養食蟲品種有咁多 唔叫專家叫乜好呢~
回復