又再酢過 (2021)

作者: B17 發表于 2021-11-1 11:26:18
4538 124
B17 發表於 2022-3-6 21:18:24 |顯示全部樓層
稍休一輪,compressa再發力,雖未及高峰,仍覺甚美
Oxalis Compressa-2021-014.jpg

估不到obtusa polished copper花量一次比一次多,數一數,約有33朵
Oxalis Obtusa 'Polished Copper'-2021-013-33朵.jpg
回復

Polly888 發表於 2022-3-6 22:13:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-6 21:18
稍休一輪,compressa再發力,雖未及高峰,仍覺甚美

爆花好靚
回復

B17 發表於 2022-3-6 22:26:40 |顯示全部樓層

未試過咁多花,以前一盆廿朵已經好滿意
回復

Polly888 發表於 2022-3-7 19:48:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-6 22:26
未試過咁多花,以前一盆廿朵已經好滿意

可能是之前的寒流幫了一大忙
回復

B17 發表於 2022-3-15 12:13:35 |顯示全部樓層

溫度高,曬一曬,殘!

obtusa rose一月尾才開花仍能繼續
Oxalis Obtusa Rose-2021-009.jpg

Oxalis Stenorrhyncha全年酢,右邊剛剛開完,左邊頂上!之前左邊爛根,又死唔去,葉細收縮,不過仍然開花!
Oxalis Stenorrhyncha-2021-007.jpg
回復

lc1201 發表於 2022-3-15 16:32:10 |顯示全部樓層

最近先發現酢醬草的可愛,上來再睇B大的收藏真係令人羨慕!勁靚阿D花
早幾日係花墟入手咗一盆,復緊盆,但係店家無插牌,借問B大知唔知佢係咩品種? 定係要開咗花先會認到?
謝謝你阿
回復

B17 發表於 2022-3-15 18:12:20 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-3-15 16:32
最迎先發現酢醬草的可愛,上來再睇B大的收藏真係令人羨慕!勁靚阿D花
早幾日係花墟入手咗一盆,復緊盆,但係店 ...

睇葉似係obtusa類,見花可以同網上相片比對,有機會知品種

夏天將至,等泥裡球根成長,留待冬天再種植
回復

lc1201 發表於 2022-3-16 09:50:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-3-15 18:12
睇葉似係obtusa類,見花可以同網上相片比對,有機會知品種

夏天將至,等泥裡球根成長,留待冬天再種植 ...

多謝b大回復,見花蕾帶紅色,開得成再來分享
回復

B17 發表於 2022-4-16 15:17:44 |顯示全部樓層
oxalis obtusa rose,最後的玫瑰!
Oxalis Obtusa Rose-2021-010.jpg
回復

B17 發表於 2022-4-21 16:54:31 |顯示全部樓層
Oxalis Stenorrhyncha,夏天唔曝曬,全年可生長,全年有花睇
Oxalis Stenorrhyncha-2021-008.jpg

好抵種(◠‿◕)  發表於 2022-4-21 19:16
回復

lc1201 發表於 2022-4-25 16:03:57 |顯示全部樓層

B大,我嗰盆成功開到花啦,係咁樣的 ; )

有少少似你的obtusa coral,不過我呢盆比較粉紅色呢
回復

B17 發表於 2022-4-25 17:05:06 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2022-4-25 16:03
B大,我嗰盆成功開到花啦,係咁樣的 ; )

恭喜哂!等夏天自然枯萎,收球留冬天再種植!唔收都可以,原盆放在沒雨水位置,自然乾透,冬天淋水,自然發芽生長!

多謝指教 : D 花花真係好可愛!  發表於 2022-4-25 17:18
回復

B17 發表於 2022-4-26 14:49:24 |顯示全部樓層
被騙啦!上次以為係最後一朵,點知開下開下又有!
Oxalis Obtusa Rose-2021-011.jpg
回復

B17 發表於 2022-5-17 15:10:24 |顯示全部樓層
oxalis bowiei炎夏枯萎前再來一次
Oxalis bowiei-2021-016.jpg
回復

B17 發表於 2022-5-17 22:41:12 |顯示全部樓層

收球啦!今年大豐收係oxalis compressa,種4粒,收回40粒,十倍利
Oxalis Compressa-2021-015.jpg

之後係oxalis nidulans,4倍利!
Oxalis Nidulans-2021-013.jpg

估唔到包尾係早發芽嘅oxalis sp. orange,只能收回成本
回復

Polly888 發表於 2022-5-17 23:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-4-26 14:49
被騙啦!上次以為係最後一朵,點知開下開下又有!

5月氣温無預期咁熱, 應該仲有得開
回復

Polly888 發表於 2022-5-17 23:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-5-17 22:41
收球啦!今年大豐收係oxalis compressa,種4粒,收回40粒,十倍利

嘩!好多收成呀!出年將會有個 酢漿花園了
回復

B17 發表於 2022-5-17 23:42:00 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-5-17 23:25
嘩!好多收成呀!出年將會有個 酢漿花園了

多都冇用,空間有限,只可以種一盆
回復

B17 發表於 2022-5-18 15:02:24 |顯示全部樓層
Oxalis Stenorrhyncha,全年酢,舊年冇收球,結果死剩一棵,幾乎滅絕
今年收咗佢,一棵有三粒大,算幾好
Oxalis Stenorrhyncha-2021-009.jpg

剩下大臉餅oxalis bowiei,開花中,遲下處理;oxalis glabra pinky white呢隻難結球,一於等佢自然枯萎!
回復

B17 發表於 2022-6-1 14:21:01 |顯示全部樓層
bowiei作最後努力,開完呢兩枝應該收工
Oxalis bowiei-2021-017.jpg

Oxalis Stenorrhyncha利害!掘起收球,塞返落去,仍然識開花
Oxalis Stenorrhyncha-2021-010.jpg
回復