AV 求名(已半死不活了, 但係真的好喜歡這個, 想再買一盆.....

作者: Kyau 發表于 2011-7-20 16:25:12
1363 9

這個請問是什麼名字??, 她有虫害, 已半死不活了, 但係真的好喜歡這個, 想再買一盆..... 但不知道名字.....
Kyau 發表於 2011-7-20 16:26:46 |顯示全部樓層

剛剛明明上載了, 但是沒有見到, 再上載一次
回復

pkq 發表於 2011-7-20 16:32:25 |顯示全部樓層
插葉留種, 從頭開始種, 到時有花開仲開心
回復

Kyau 發表於 2011-7-20 16:42:45 |顯示全部樓層

加送兩張相

但係我都係想知道佢叫咩名呀
回復

Karly0706 發表於 2011-7-21 08:55:02 |顯示全部樓層
剪塊老葉出黎插葉啦。
回復

Kyau 發表於 2011-7-21 11:48:33 |顯示全部樓層
http://www.dollyyeh.idv.tw/elizabeth.htm < 我估我呢盆花就係呢個.... Elizabath...
回復

比得大帝 發表於 2011-7-21 12:34:16 |顯示全部樓層
點解你覺得有蟲害?
回復

Kyau 發表於 2011-7-21 13:59:04 |顯示全部樓層
因為已經有葉一日之內變左好似煮過咁樣, 去根切頭再種都再出現呢個情況, 新葉亦曲曬, 又見到葉有一點一點的煮過0既樣, 得返兩塊葉正常, 過左半日去睇下連果兩塊都有點點, 無辦法之下我掉左LU...
回復

lok_1980 發表於 2011-7-22 09:56:37 |顯示全部樓層
真係好美
回復

imlook 發表於 2011-7-23 00:26:05 |顯示全部樓層
切頭再種有無參巧過AV終極換泥法 既消毒過程呀? 我以前跟過,都清得好乾淨下.
如果有跟足,會唔會係天氣太熱呢(剛好今日大暑)? 因為我印象中斑葉品種會比較怕熱. 如果無開冷氣,可以試下搬去比較陰涼+通風既位. 又,放得矮會比放得高好,高D又會熱D.
我淨係識得D皮毛,如有錯漏希望大家幫忙修正.
回復