返回列表 發新帖

淘左好多野呀!!!

作者: Juliana 發表于 2011-7-20 03:38:24
4279 51
Juliana 發表於 2011-7-21 00:44:26 |顯示全部樓層
IMG_1200.JPG IMG_1205.JPG IMG_1204.JPG IMG_1203.JPG IMG_1202.JPG IMG_1201.JPG

有D 已經發芽喇!!! 山藥好叻仔!! 翠玉瓜緊接, 碗蓮你要加油呀!! 其他仲係等等等

碗蓮我只係發左一粒開緊第五塊葉.....你咁多粒@@""  發表於 2011-7-21 21:50
努力加油!  發表於 2011-7-21 01:15
回復

Juliana 發表於 2011-7-21 13:21:52 |顯示全部樓層
dick168  --->http://item.tmall.com/item.htm?id=4942808648&prc=1
係唔係呢種呀??
回復

mirry 發表於 2011-7-21 21:39:45 |顯示全部樓層
Juliana 發表於 2011-7-21 00:31
HAHAHAH!! 人地集郵, 我地集子....
你又係TB 買種子嗎??
有咩種子可以交換呀??

有咩呀, 超多WOR, 你得閒過黎我個THREAD 望下, 我地成日換黎換去, 寄黎寄去咁架~

我自己唔識TB架, 我剩係識係元朗3兄同平記買; 但雞仔DADDY 成日買, 又會TB 買, 買左又唔種, 寄哂黎我屋企

要整個庫房存起佢.....  發表於 2011-7-21 21:49
回復

Juliana 發表於 2011-7-21 23:25:02 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-7-21 21:39
有咩呀, 超多WOR, 你得閒過黎我個THREAD 望下, 我地成日換黎換去, 寄黎寄去咁架~

我自己唔識TB架, 我剩 ...

山藥、翠玉瓜、香蕉瓜呢D 我種緊, 仲好易發芽
山藥仲要已有根的

種子真係有好多, 等我整理一下列表先!!
回復

Juliana 發表於 2011-7-21 23:29:10 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-7-21 21:39

我自己唔識TB架, 我剩 ...

早知今日入開錦繡睇樓時去望下有咩買啦! 唉.........
回復

owlcyr 發表於 2011-7-22 09:35:25 |顯示全部樓層
Juliana 發表於 2011-7-21 23:25
山藥、翠玉瓜、香蕉瓜呢D 我種緊, 仲好易發芽
山藥仲要已有根的

種山藥你要個盤夠深wo~
回復

owlcyr 發表於 2011-7-22 09:46:56 |顯示全部樓層
Juliana 發表於 2011-7-20 23:24
我都係送去廣州再送香港格!
我冇問直發HK呀!!
我有多呀! 你要唔要D 丫? 我買左2隻高效蚂蚁药, 以防佢地對 ...

多口問句,你自己種o黎食,點解都用化肥同農藥???唔係想食得健康o的先自己種o架咩??
另你果隻高效殺蟻藥成份係咪乙酰甲胺磷?如果係,好毒o架bo,無必要就唔好用啦~
同埋而家所有藥都會慢慢令害蟲有抗性的~
小心小心
回復

小野貓 發表於 2011-7-22 10:46:19 |顯示全部樓層
係喎...請問有無甜菊既種子...之前係阿虎買過...依家無得買...自己又發唔倒~
好慘~呢個係我最想用由種子種起架~><...
回復

Juliana 發表於 2011-7-22 12:56:43 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-7-22 09:46
多口問句,你自己種o黎食,點解都用化肥同農藥???唔係想食得健康o的先自己種o架咩??
另你果隻高效殺蟻藥成 ...

點解都用化肥同農藥???<--死喇死喇, 我諗左好耐都唔知自己用緊呢D 野TIM, 可唔可以話我知邊隻係呀? 十萬個THANKS!!
我用緊既泥係德國有機培養土, 用呢種泥種蔬果, 請問正確嗎? 我真係一個新手!!

高效殺蟻藥成<- 我家木地板舖得好差, 底下好多蟻, 由露台入屋, 我家第2位魔怪正正在地下學爬, 怕蟻上身!! 所以迫住要用藥
回復

owlcyr 發表於 2011-7-22 14:12:36 |顯示全部樓層
Juliana 發表於 2011-7-22 12:56
點解都用化肥同農藥???

你幅圖太細,睇唔到好清楚,only見到好似有多菌靈,你一係影晒o的藥同肥來睇下~
另你o的蟻係唔係白蟻先?
你一係搵下隻蟻藥個成份係咩~~~
其實都有o的低毒的蟻藥同埋其他方法趕蟻,再唔係買支biokill試下得唔得,起碼安全o的(加上你有小朋友.....)

回復

Juliana 發表於 2011-7-22 15:32:52 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-7-22 09:35
種山藥你要個盤夠深wo~

係呀!! 所以諗住買個大垃圾種, wakaka!! 買泥都買到窮!!
回復

Juliana 發表於 2011-7-22 15:35:18 |顯示全部樓層
有多菌靈 <--原來呢d 係化學野, 我諗住呢d 用係蘭花到格, 食用個d 就唔會用呢d
如果用係蘭花到有冇問題呀??
回復