去到英國買嘅第一個食肉植物

作者: wingt903_ 發表于 2021-9-1 23:01:33
1947 16
今日去咗個好大嘅Garden shop, 但係好少食肉植物只係買咗一棵。 如果你哋有人喺英國倫敦知道邊度有得買食肉植物 請 告訴我。
powergun 發表於 2021-9-2 15:48:37 |顯示全部樓層
5.99 pound , 即係差不多6x 蚊港紙, 合理價
係咪種死左有得換的?

回復

wingt903_ 發表於 2021-9-2 17:22:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2021-9-2 15:48
5.99 pound , 即係差不多6x 蚊港紙, 合理價
係咪種死左有得換的?

梗係冇得換, 就算係都唔好意思咁做哪
回復

己己另 發表於 2021-9-2 18:49:13 |顯示全部樓層
下面呢間cp nursery係英國幾出名,可以參考下。
https://www.triffidnurseries.co.uk/
回復

powergun 發表於 2021-9-2 20:22:36 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2021-9-2 17:22
梗係冇得換, 就算係都唔好意思咁做哪

係外國(唔知係咪英國), 佢地真係明文規定, 買動植物都有一年保養的, 有人試種死左棵花或養死左條魚都可以憑單換過另一棵或另一條的
回復

wingt903_ 發表於 2021-9-16 22:09:17 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-9-2 18:49
下面呢間cp nursery係英國幾出名,可以參考下。
https://www.triffidnurseries.co.uk/

thanks so much
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-18 19:56:36 來自手機 |顯示全部樓層
幾個月前天氣太凍唔敢買, 前日終於買咗今日送到, 植物狀態好好, 包裝得好好。
回復

Dtwfung 發表於 2022-3-28 21:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-18 19:56
幾個月前天氣太凍唔敢買, 前日終於買咗今日送到, 植物狀態好好, 包裝得好好。 ...

夠猛陽光 已是 成功的元素!聽朋友講英國天气小見陽光!
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-29 00:00:37 |顯示全部樓層
一時時, 夏令日照長, 早幾日放出去哂, 哂左2日.  2隻豬差D哂死
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-29 00:05:07 |顯示全部樓層
毛毛就OK, 企哂起身, 但水珠少, 都係買返個tank先得.  其實已經上左架, 落哂膠簾, 只有一面通風, 但我呢度都好大風.
入返屋腰水就多返D水珠
回復

Victor9394 發表於 2022-3-29 03:18:17 |顯示全部樓層
D蝕蝕質素又幾好啵~
恭喜重獲自由
回復

wingt903_ 發表於 2022-3-29 04:18:53 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2022-3-29 03:18
D蝕蝕質素又幾好啵~
恭喜重獲自由

多謝.  之前忙搬屋, 而家多左時間可以種下野, 有個花園就想種多D野.  天氣同香港好唔同, 所以仲適應緊D手勢.  除左食蟲及多肉, 我仲買左堆 fuchsia小苗, 同bonsai種子.  盤景越睇越有興趣
回復

Victor9394 發表於 2022-3-29 15:14:46 |顯示全部樓層
有地方有陽光,小小錢咪玩下囉~
我遲D都會
回復

阿唯小Ken 發表於 2022-4-3 07:26:20 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-18 19:56
幾個月前天氣太凍唔敢買, 前日終於買咗今日送到, 植物狀態好好, 包裝得好好。 ...

買回來的都好靚! CP Nursery?

倫敦都有幾多花場, 食蟲、多肉種類是較少但會有, 也是季節性, 可以google map一下
回復

阿唯小Ken 發表於 2022-4-3 07:28:54 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2022-4-3 07:26

師兄, 除左食蟲植物, 最後有無買多肉?

補充: 食蟲植物印象中在asda見過一次咁多, 幾天後再去想買已經不見了
回復

阿唯小Ken 發表於 2022-4-3 07:31:48 |顯示全部樓層
wingt903_ 發表於 2022-3-29 00:00
一時時, 夏令日照長, 早幾日放出去哂, 哂左2日.  2隻豬差D哂死

夏天時誇張時可以早上6、7點, 一路晒到晚上8、9點的
回復

wingt903_ 發表於 2022-4-4 18:55:59 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2022-4-3 07:26

倫敦都有幾多花場, 食蟲、多肉種類是較少但會有, 也是季節性, 可以google  ...

https://www.hantsflytrap.com/ven ... a-muscipula-2-c.asp

我係呢度買食蟲植物

多肉就係etsy

thanks  發表於 2022-4-18 00:34
回復