黑色圓圓超超超超小蟲是甚麼

作者: oohongoo 發表于 2021-7-3 22:47:27
2015 15
今天發現扦插的葉和莖上有些黑色一點點超超超小的蟲是甚麼 小到放大鏡也看不到
oohongoo 發表於 2021-7-3 22:49:46 來自手機 |顯示全部樓層
這麼小的
回復

快樂王子 發表於 2021-7-4 09:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
小黑點看不清楚,以下是可能性之一蚜蟲,詳細自己看以下綱頁
https://www.hhbky.com/zhenliao/binghai/113665.html
回復

B17 發表於 2021-7-4 22:00:46 |顯示全部樓層
蚜蟲冇咁細,呢個size可能係紅蜘蛛。我都有桂花,但從未見過紅蜘蛛,不過爬文話會有的
https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/y6gny8a.html
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 00:12:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-7-4 22:00
蚜蟲冇咁細,呢個size可能係紅蜘蛛。我都有桂花,但從未見過紅蜘蛛,不過爬文話會有的
https://kknews.cc/z ...

仲扦插緊都有蟲
我殺咗見到果幾隻後 今日暫時都唔見 係咪已經clear
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 00:25:55 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得佢仲細過紅蜘蛛
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 03:16:18 來自手機 |顯示全部樓層
狂噴水有冇用 紅蜘蛛呢啲係咪拍水
回復

快樂王子 發表於 2021-7-5 08:15:58 來自手機 |顯示全部樓層
oohongoo 發表於 2021-7-5 03:16

只用水無用,另外用葯要看運氣,因現今很多紅蜘蛛抗藥性很高, 最有效是食肉不吃花的小蟲,捕食螨[淘寶有賣],如有人知香港那有賣請留言我也想知。

回復

B17 發表於 2021-7-5 11:07:42 |顯示全部樓層
oohongoo 發表於 2021-7-5 03:16

噴水有人話得,亦都有花友試過有效,我未試過,唔知得唔得。
多年前花墟買咗包「蟎毒」,效果非常好,7日噴兩次,全滅。
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 13:42:01 來自手機 |顯示全部樓層
我啱啱發現牆身都有呢啲小蟲 應該係爬入去 但究竟係咩蟲
試過幾隻用酒精 水都殺唔死
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 13:46:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-7-5 11:07
噴水有人話得,亦都有花友試過有效,我未試過,唔知得唔得。
多年前花墟買咗包「蟎毒」,效果非常好,7日 ...

茶樹油都係表面漂浮 究竟咩嚟
回復

B17 發表於 2021-7-5 16:15:11 來自手機 |顯示全部樓層
oohongoo 發表於 2021-7-5 13:46
茶樹油都係表面漂浮 究竟咩嚟

形狀唔似紅蜘蛛,不如用紅色biokill,一般蟲仔都殺得到,新芽嫩,噴完十零分鐘過一過清水,以防藥傷。
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 16:32:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-7-5 16:15
形狀唔似紅蜘蛛,不如用紅色biokill,一般蟲仔都殺得到,新芽嫩,噴完十零分鐘過一過清水,以防藥傷。
...

上網搵過最似係蟎蟲 唔知對植物有冇害 雖然細到針頭咁但好核突 插咗枝木雪條棍加煙薰即刻爬咗推上棍
如果bio kill噴薄荷 桂花咁仲食唔食得
回復

B17 發表於 2021-7-5 16:42:31 來自手機 |顯示全部樓層
oohongoo 發表於 2021-7-5 16:32
上網搵過最似係蟎蟲 唔知對植物有冇害 雖然細到針頭咁但好核突 插咗枝木雪條棍加煙薰即刻爬咗推上棍
如 ...

咁恐怖,不如棄掉所有植物,重新開始
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 18:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-7-5 16:42
咁恐怖,不如棄掉所有植物,重新開始

感覺它們是從底下泥土爬進去的
應該芭樂是源頭 拿起來看見窗台上勁多
重新來過不知道還有沒有死剩種
唯有拿一推用biokill看看有沒有效
回復

oohongoo 發表於 2021-7-5 18:39:36 來自手機 |顯示全部樓層
oohongoo 發表於 2021-7-5 18:37
感覺它們是從底下泥土爬進去的
應該芭樂是源頭 拿起來看見窗台上勁多
重新來過不知道還有沒有死剩種

用牙簽襟死佢哋好似會扑一聲 有硬殼唔通
回復