返回列表 發新帖

新手修根問題

作者: yui2859 發表于 2021-7-1 01:58:51
2266 32
yui2859 發表於 2021-7-6 11:47:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-6 10:58
哈哈,我都係用全民

其實真係唔駛上盆/淋水都可以發到根,某啲品種啦

全民愈黎愈慢
心急上左盆, 無問題既應該.
係呀, 今次買既隨機17棵, 一收到已經扔左好幾棵, 可能買得真係唔係時候啦. 咁岩運送個幾日狂落大雨, 又熱.
依家上左盆既都有2~3棵唔係好得.

講起底葉消耗, 下面呢棵消得特別快, 但消耗既都係中層既葉, 而且係消親都係細葉.
明明其他係傾向消耗底葉同消大片既葉.
唔知係咪d細葉唔夠水份自己乾死左, 而唔係比佢消耗左.
回復

little_stone 發表於 2021-7-6 12:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
yui2859 發表於 2021-7-6 11:47
全民愈黎愈慢  
心急上左盆, 無問題既應該.  
係呀, 今次買既隨機17棵, 一收到已經扔左好幾棵, 可 ...

全民真係...上次仲送漏咗我兩件貨,好彩都攞得返

呢棵葉芯睇落都健康,應該都冇問題嘅

呢排天氣真係太熱,人都過得好辛苦
除咗肉肉,都要小心注意風扇過熱

夏天淘肉一定都會扔咁啲
等十月、十一月再淘過啦,到時狀態會好好多
同埋唔知今年秋冬會唔會再有花友分享肉肉呢?
我都想再同大家分享,應該可以分啲支條同葉片俾大家
回復

yui2859 發表於 2021-7-6 12:54:09 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-6 12:43
全民真係...上次仲送漏咗我兩件貨,好彩都攞得返

呢棵葉芯睇落都健康,應該都冇問題嘅

我都係.. 漏件

下次唔淘隨機款(雖然真係好抵)
已經搵左好多款, 下次想淘.
但有d種類唔知點解得小苗賣. 唔知係咪關季節事?
回復

tsirhc 發表於 2021-7-7 08:31:24 來自手機 |顯示全部樓層
yui2859 發表於 2021-7-6 12:54
我都係.. 漏件

請問淘寶到結賬時話啲植物根據相關地區法律所以失效,咁可以點做?
回復

little_stone 發表於 2021-7-7 11:19:21 來自手機 |顯示全部樓層
yui2859 發表於 2021-7-6 12:54
我都係.. 漏件

隨機好似好平,但以我經驗一定有狀態唔好嘅魚目混珠

有啲舖好似係專做小苗?
你想要大棵可以再搵多幾間望下
有時我好鐘意又怕易養死嘅款,會買一棵大一棵細

回復

little_stone 發表於 2021-7-7 11:22:35 來自手機 |顯示全部樓層
tsirhc 發表於 2021-7-7 08:31
請問淘寶到結賬時話啲植物根據相關地區法律所以失效,咁可以點做?

唔好用香港地址,都唔好用官方集運
用私人集運商(例如我同樓主大大都用全民)
你喺私人集運商嘅網頁注册做會員之後,佢會俾個地址&電話你,咁你淘寶到填返呢啲資料,就買咩肉都得
回復

tsirhc 發表於 2021-7-7 11:30:46 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-7 11:22
唔好用香港地址,都唔好用官方集運
用私人集運商(例如我同樓主大大都用全民)
你喺私人集運商嘅網頁注册 ...

試下先唔該晒
回復

yui2859 發表於 2021-7-7 12:20:06 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-7 11:19
隨機好似好平,但以我經驗一定有狀態唔好嘅魚目混珠

有啲舖好似係專做小苗?

隨機係真係好平, 計埋運費先 hkd $1/棵. (今次買17棵, 大概有12~14棵ok無死)
狀態唔好我諗主要集運過黎用多左時間, 再加上天氣, 先差d.  

搵左好幾間舖, 9成多肉有4~5cm, 但羅密歐 / 羅賓 / 白和錦 呢幾隻都係得2cm小苗.
上網搵左好多資料, 話呢幾款比較難養, 夏天易死, 生長慢, 唔知係咪因為咁所以無大棵賣喇.   
回復

yui2859 發表於 2021-7-7 12:23:28 |顯示全部樓層

淘之前記得地址, 電話, 收件人都係填集運公司, 唔係填你自己既.
回復

little_stone 發表於 2021-7-7 13:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
yui2859 發表於 2021-7-7 12:20
隨機係真係好平, 計埋運費先 hkd $1/棵. (今次買17棵, 大概有12~14棵ok無死)
狀態唔好我諗主要集運過黎用 ...

以我自己經驗嚟講,就當然天氣熱+運送時間過長就易出事
但如果揀到啲好啲店,肉肉強狀唔係局肥,就真係頂到耐啲
試過有次大陸運送唔知點解慢咗,然後又撞到全民搬倉
天氣又開始熱
以為淘嘅生石花實凍過水啦
點知只係徒長,一粒都冇死到
嗰間店淘過幾次,真心唔錯
回復

little_stone 發表於 2021-7-7 13:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
yui2859 發表於 2021-7-7 12:20
狀態唔好我諗主要集運過黎用 ...

夏天係比較脆弱架佢哋
我之前買過嘅店仲有大棵啲呀:
回復

yui2859 發表於 2021-7-7 14:50:14 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-7 13:47
夏天係比較脆弱架佢哋
我之前買過嘅店仲有大棵啲呀:

thanks. 一陣睇下先
回復