車厘茄,蕃茄失敗左,想請教大家點解會咁.

作者: mcmeow 發表于 2011-7-18 23:09:57
2665 13

點解我啲車厘茄生得咁少咁細粒?之後又變黃變乾枯死哂..係熱死,肥死,病死,定個盆太細迫死左?

點解beefsteak 一樣枯死哂?啲花冧仲開唔到花tim?

我係新手第一次種嘢.. 請各位指點一下迷津

車厘茄:
26﹣3﹣11
9﹣4﹣11
17﹣4﹣11 出左花冧
17﹣4﹣11
25﹣4﹣11 開花了
8﹣6﹣11 五月頭去左旅行,去之前落左啲肥料,再託媽咪幫我一兩日淋一次水,點知返到黎死咗幾棵,未死果啲啲葉啲邊都開始黃,雖然有啲都結左果,但係都好少好細粒,之後剩低嘅幾棵車厘茄都難逃一死
細得可憐,好似藍苺咁

Beefsteak 蕃茄:
26﹣3﹣11
25﹣4﹣11
25﹣4﹣11 雖然有花冧,但係好似空心咁,開唔到花
11﹣6﹣11 枯死哂

C.C 發表於 2011-7-19 02:42:01 |顯示全部樓層
個盆仔咁細, 仲要種2-3棵....經常見到d泥好乾wor, 唔夠水同太迫係原因之一

多謝指教!下次用大啲ge盆同淋多啲水, 再試下先!  發表於 2011-7-19 10:04
回復

minniec 發表於 2011-7-19 09:57:25 |顯示全部樓層
我都種梗車厘茄, 第一次種野咋, 六吋盆有四棵苗, d師兄師姐教我出左真葉要分盆, 仲要係十吋盆, 不過我見人地d車厘茄都好高, 你個棵咁矮既? 係咩品種??

我都好羡慕佢地可以種到咁大咁茂盛~~ 個包裝上面寫話係 "Tiny Tim Cherry Tomato", 唔知係咪太迫所以生唔大...  發表於 2011-7-19 10:07
回復

minniec 發表於 2011-7-19 12:54:43 |顯示全部樓層
TINY TIM係矮架, 所以你個棵係正常, 我之前唔知有你呢個種, 買左大個D, 驚梗會好高!

你有冇種子剩呀? 可以交換嗎??
回復

mcmeow 發表於 2011-7-19 13:33:21 |顯示全部樓層
minniec 發表於 2011-7-19 12:54
TINY TIM係矮架, 所以你個棵係正常, 我之前唔知有你呢個種, 買左大個D, 驚梗會好高!

你有冇種子剩呀? 可以 ...

原來係矮㗎~ 唔知tim~  咁你果隻係咩品種?

好呀~ 應該仲有剩, 可以點俾你?
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-19 13:37:09 |顯示全部樓層
你一兩日先淋一次水咁少?*
回復

minniec 發表於 2011-7-19 13:43:43 |顯示全部樓層
我個隻係"花仙子"牌子既"櫻桃番茄", 我仲有小肥羊既辣椒添呀, 郵寄OR出黎交換我都OK架!
回復

mcmeow 發表於 2011-7-19 18:49:53 |顯示全部樓層
minniec 發表於 2011-7-19 13:43
我個隻係"花仙子"牌子既"櫻桃番茄", 我仲有小肥羊既辣椒添呀, 郵寄OR出黎交換我都OK架! ...

你會唔會出開港島區? 銅鑼灣你ok嗎?

你會唔會想試埋beefsteak大蕃茄?
回復

mcmeow 發表於 2011-7-19 18:53:12 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-7-19 13:37
你一兩日先淋一次水咁少?*

之前有人叫我小心唔好淋太多水, 會浸親啲根, 所以唔敢淋咁多...
我今次會淋多啲水ga la~
早個零禮拜落左種, 啱啱出左芽~

你盆底有無d小洞疏水啊?  發表於 2011-7-19 21:34
蕃茄太多水小心浸爛根喎...  發表於 2011-7-19 18:55
回復

minniec 發表於 2011-7-19 20:34:33 |顯示全部樓層
mcmeow 發表於 2011-7-19 18:49
你會唔會出開港島區? 銅鑼灣你ok嗎?

你會唔會想試埋beefsteak大蕃茄?

港島區少去呀, 多數係尖沙咀, 不過我下星期會過海!

大蕃茄唔駛喇, 我驚冇位!

我再PM你詳情啦!!
回復

silicon 發表於 2011-7-19 21:55:56 |顯示全部樓層
蕃茄太多水或太少水都會有問題
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-20 02:18:23 |顯示全部樓層
mcmeow 發表於 2011-7-19 18:53
之前有人叫我小心唔好淋太多水, 會浸親啲根, 所以唔敢淋咁多...
早個零禮拜落 ...

d芽係咪都要少d水?*
我岩岩搬黎呢度好唔習慣,,因為呢度好dry好哂...
一早淋完水, 差唔多入夜就dry =3=""
所以我落多左水~!!
回復

mcmeow 發表於 2011-7-20 07:51:23 |顯示全部樓層
mcmeow 發表於 2011-7-19 18:53
早個零禮拜落 ...

我盆底有洞㗎~

唔可以太多水又唔可以太少水,好考技巧!
回復

mcmeow 發表於 2011-7-20 08:19:37 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-7-20 02:18
d芽係咪都要少d水?*
我岩岩搬黎呢度好唔習慣,,因為呢度好dry好哂...
一早淋完水, 差唔多入夜就dry =3= ...

你住响邊個國家?

加州  發表於 2011-7-26 01:37
回復