[求教] 新手種茉莉花

作者: kilysung 發表于 2021-5-22 00:10:49
1816 10
棟茉莉花買左一個禮拜左右就變到咁樣下垂哂,d花又謝左咁,請問可以點救呀?中間我有落過肥,唔知係咪落得太多呢,定係淋得太多水定唔夠水呢? 另外,d葉都有小孔,係咩事呢?
請指教,感謝!!

1FC0D33E-6CE9-408A-BB8C-C5C5F82CEE5C.jpeg EDD30624-371E-4516-975E-BA767E394D13.jpeg 1903243C-BBE2-483B-88C4-101E63BE66A8.jpeg 03E60F7B-1FCF-4AEA-B2EF-3B2F0995A9C5.jpeg
11223300 發表於 2021-5-22 00:28:09 |顯示全部樓層
D泥乾成咁, 應該要換大盆加泥,
等生好左先落肥都未遲,
茉莉花葉, 青菜蟲都鍾意食, 多數蟲咬
回復

kilysung 發表於 2021-5-22 11:40:48 來自手機 |顯示全部樓層
泥乾,意思係我要換左d泥,然後多d淋水嗎?不好意思,第一次種,請教下我,唔該哂
回復

Dtwfung 發表於 2021-5-22 12:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
好明顯啲泥乾成咁,就係缺水啦!你而家首先要救返佢先 ,首先要淋透水, 瓊乾咗再擺返去陰涼地方先,等啲泥有九成乾先再落水( 每次也是淋透水, 期間唔需要再淋水) 等啲葉正常返,就要殺蟲啦!
回復

kilysung 發表於 2021-5-22 14:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
好,唔該哂,咁之後殺蟲係咪噴辣椒水就可以了,唔該哂
回復

Chin 發表於 2021-5-22 14:48:26 |顯示全部樓層
泥乾到裂,一淋水,水就從裂隙流走.泥只吸好少好少水.試把全盆浸淺盆,等泥索飽水.看有冇改善.
回復

Dtwfung 發表於 2021-5-23 16:06:41 來自手機 |顯示全部樓層
kilysung 發表於 2021-5-22 14:40

可以!
回復

B17 發表於 2021-5-25 16:32:18 |顯示全部樓層
kilysung 發表於 2021-5-22 14:40

救到嗎?
回復

kilysung 發表於 2021-6-5 00:49:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-25 16:32
救到嗎?

多謝各位花友教導我跟著你地既方法,見乾就淋透水,唔乾唔淋,之前枯左一堆葉,但而家已有新嫩葉生出黎,我諗已經救番喇瓜
但就無之前咁茂密,同有d葉有班、小小黃、有洞,我見樹枝之間有d幼絲,但又無見到有蟲既真身係咩蟲呢?係咪係時候要整辣椒水殺蟲呢?
我上網睇整辣椒水會殺到蟲,但係葉會變黃嗎?咁有冇更好方法呢?
另外,辣椒水係咪要加小小洗潔精呢?同埋噴既話係成棵植物都噴嗎,定只噴葉呢?

請多多指教,多謝你地
回復

B17 發表於 2021-6-5 12:35:17 |顯示全部樓層
kilysung 發表於 2021-6-5 00:49
多謝各位花友教導我跟著你地既方法,見乾就淋透水,唔乾唔淋,之前枯左一堆葉,但而 ...

茉莉花好粗生,通常掉出屋外,風吹雨打,蚊釘蟲咬,死不了!
咬穿窿可能係毛蟲,但係毛蟲唔會只咬一個窿,所以答案係唔知囉!
有絲可以係蜘蛛,唔一定係蟲!
回復