返回列表 發新帖

失敗的蜜蠟皂

作者: chambee 發表于 2011-7-18 11:53:00
3048 33
chambee 發表於 2011-7-20 13:46:19 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-19 22:50
响未成形之前,你個軟模係咪俾人搞過?

我放左晌椅底, 唔會有人搞...
回復

chambee 發表於 2011-7-20 13:47:06 |顯示全部樓層
茉莉花 發表於 2011-7-19 22:24
樓主用的是怡安的配方, 她的早期配方水量很多, 不過這應該不是這次結果的原因.
或者將水量打個6折, 試做250 ...

嗯~ 下次會試下, 我未整過蜜蠟皂, 衰左都係應該既~
回復

chambee 發表於 2011-7-20 13:48:12 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-19 18:28
我覺得:
1. 水太多,裡面太軟~
2. 蜂蠟太多(最好唔超過3%)

軟同硬模既質地都算係厚~
我知蜜蠟會好快凝固, 所以見佢好似trace左咁, 但都繼續打, 打左半個鐘左右先入模, 可以見到入模既時候已經好杰, 所以有d洞洞~
回復

chambee 發表於 2011-7-20 13:52:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-19 18:23
唔一定架~~~失溫個意思係, 你打皂和入模時, 要保持皂的溫度不要大變, 讓皂化完整.
現在夏天, keep入 ...

冇諗過會過熱添... 下次會留意返~ thanks!
回復

茉莉花 發表於 2011-7-20 22:16:17 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-7-20 16:53
下次試下坐住熱水加熱才再打把..........

我是新手, 只試過一次用蜜蠟入皂, 真係嚇親我, 好快凝固, 個時 ...

蜜蠟溶點大約62~64度C, 入皂要留意溫度, 溫度下降時蜜蠟容易再凝固造成假皂化, 勉強繼續攪拌會出現類似overtrace - 就好似樓主入模時的情況 - 但其實可能並未完全trace....
回復

Apple818 發表於 2011-7-20 16:53:29 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-7-20 13:48
軟同硬模既質地都算係厚~
我知蜜蠟會好快凝固, 所以見佢好似trace左咁, 但都繼續打, 打左半個鐘左右先入 ...

我是新手, 只試過一次用蜜蠟入皂, 真係嚇親我, 好快凝固, 個時我即刻放上爐頭坐住熱水加熱, 才再打 (前後兩次).

現在D皂OK, 無問題. 好好用. 而且我覺得D蜜蠟可以令皂硬身D, 成皂揸上手上好好質感, 唔會軟papa咁.

最近兩星期我都沒有打皂, 因為成日落雨.......而且之前瘋狂打了好多皂, 現在沒地方涼皂了........
回復

chambee 發表於 2011-7-20 17:06:30 |顯示全部樓層

我是新手, 只試過一次用蜜蠟入皂, 真係嚇親我, 好快凝固, 個時 ...

多謝指教!
回復

claudiatang 發表於 2011-7-20 17:39:42 |顯示全部樓層

我都有這個問題,沒地方晾皂。要放到上櫃頂..................
回復

claudiatang 發表於 2011-7-20 17:41:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-19 22:50
响未成形之前,你個軟模係咪俾人搞過?

你以為是雞蛋咩............給人摸過孵不出小雞﹗
回復

Apple818 發表於 2011-7-21 11:59:00 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-20 17:39
我都有這個問題,沒地方晾皂。要放到上櫃頂..................

我試過拎D皂返公司晾, 但好容易有白粉現象. 反而在家晾皂, 氣溫穩定D, 少D白粉現象.

屋企地方有限, 現在D皂晾到成屋都係呀.

下次整蛋糕型,公仔型,未用住可以當裝飾~  發表於 2011-7-21 23:04
回復

Apple818 發表於 2011-7-21 12:11:54 |顯示全部樓層
茉莉花 發表於 2011-7-20 22:16

蜜蠟溶點大約62~64度C, 入皂要留意溫度, 溫度下降時蜜蠟容易再凝固造成假皂化, 勉強繼續攪拌會出現 ...

其實都係try and error咋.

我覺得有時就算跟足書的程序整, 都要視乎當時用的材料, 天氣, 打皂手勢等影响..........最緊要上o黎睇多D前輩既經驗及臨場執生囉~~  

書中總會留一手的,所以要按經去做  發表於 2011-7-21 23:05
回復

Apple818 發表於 2011-7-22 14:13:45 |顯示全部樓層
RE: prodorothyhkg  下次整蛋糕型,公仔型,未用住可以當裝飾~

菲媽唔好成日引人犯罪啦!!!
回復

Apple818 發表於 2011-7-22 14:15:01 |顯示全部樓層
RE: prodorothyhkg  下次整蛋糕型,公仔型,未用住可以當裝飾~

菲媽唔好成日引人犯罪啦!
回復

claudiatang 發表於 2011-7-22 15:58:15 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-7-22 14:15

菲媽唔好成日引人犯罪啦!  ...

犯了一次罪,終生是罪犯。
回復