多肉突然化水/乾枯

作者: alice59 發表于 2021-5-7 08:42:55
1121 3

各位大大好,我是一名多肉新手,家裡的多肉/植物都是室外養的。

多肉在前晚買回家時不小心斷了半塊葉,然後今早一起床就看到化水了,然後突然生了2支側芽/花箭。

另一棵多頭的較少澆水(每星期兩次),然後已經枯了三個頭+幾個頭黃了……但擔心澆太多會死……

請求各位大大給予意見,萬分感謝!
WhatsApp Image 2021-05-07 at 8.12.53 AM.jpeg
WhatsApp Image 2021-05-07 at 8.12.53 AM (4).jpeg
WhatsApp Image 2021-05-07 at 8.12.53 AM (3).jpeg
WhatsApp Image 2021-05-07 at 8.12.53 AM (2).jpeg
WhatsApp Image 2021-05-07 at 8.12.53 AM (1).jpeg
lc1201 發表於 2021-5-7 11:25:54 |顯示全部樓層

我估有機會夜晚淋完雨,植料乾唔切再曬太陽,令到肉肉化水。
第一張圖嗰棵感覺唔太對路,可以起出來檢查係咪爛根,有爛就切晒佢。然後化咗水嘅葉最好都剪走,處理好之後唔好放入植料,等傷口風乾幾日先
唔清楚樓主你新買返屋企時有無換植料啦,趁宜家起埋另一盆出來,可以一次過搞埋。有枯嘅最好都剪走埋,唔係落雨/淋水積係度唔乾會up住

多肉植物好耐旱,多數係俾水太多而死...一星期兩次水太多啦,建議拉長比水頻率
同埋天氣開始熱,好多多肉都會休眠,休眠時一個月至個半月一次水都夠,不過當然要睇你個環境啦
回復

alice59 發表於 2021-5-7 11:36:35 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-5-7 11:25
我估有機會夜晚淋完雨,植料乾唔切再曬太陽,令到肉肉化水。
第一張圖嗰棵感覺唔太對路,可以起出來檢查係咪爛 ...

謝謝大大 今晚回去檢查一下
回復

lc1201 發表於 2021-5-7 11:39:49 |顯示全部樓層
alice59 發表於 2021-5-7 11:36
謝謝大大 今晚回去檢查一下

唔好客氣! Good luck!
植物出問題係好頭痕,慢慢來,總有方法嘅
回復