春殘花未落

作者: 半日閒人 發表于 2021-5-3 00:43:15
3578 34
    鬧市尋幽處  迴龍古巷中  花兒雖不語  卻在享春風                                             

tml-3 - 複製.jpg

tml - 複製.jpg

tmll-2 - 複製.jpg

評分

查看全部評分

B17 發表於 2021-5-3 11:12:12 |顯示全部樓層
千花並放,借問如此景緻,何處尋?
回復

Ming36 發表於 2021-5-16 12:52:19 來自手機 |顯示全部樓層
借問這清幽古巷在何處?
回復

伯爺婆 發表於 2021-5-16 18:29:59 |顯示全部樓層
閒人大哥您好!
大哥嘅居處幾時都咁幽雅。
回復

半日閒人 發表於 2021-5-17 20:27:25 |顯示全部樓層
伯爺婆 發表於 2021-5-16 18:29
閒人大哥您好!
大哥嘅居處幾時都咁幽雅。

大姐你好
久違了  今年開的跳舞蘭  手癢癢又來出個閒帖  謝謝大姐讚美

回復

半日閒人 發表於 2021-5-17 20:30:50 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-16 12:52
借問這清幽古巷在何處?

花友你好  是舍下花園一角   謝謝
回復

半日閒人 發表於 2021-5-17 20:35:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-5-3 11:12
千花並放,借問如此景緻,何處尋?

感恩  閒人雜花  是老朽家園   
回復

Ming36 發表於 2021-5-17 21:33:22 來自手機 |顯示全部樓層
半日閒人 發表於 2021-5-17 20:30
花友你好  是舍下花園一角   謝謝

園中清幽雅緻,靜享繁花盛放,微香隨風輕送,特顯閒情逸致
回復

半日閒人 發表於 2021-5-19 19:31:43 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-17 21:33
園中清幽雅緻,靜享繁花盛放,微香隨風輕送,特顯閒情逸致 ...

夕暉臨日暮  飄春去  
文心閃影招蝶靠  花落艷  
此情可待  今獨倚思  寄書寒窗賦
回復

jellyfishy 發表於 2021-6-12 14:57:08 |顯示全部樓層
乜原來係閒人大兄@?@
無見十二年了~  你仲有呢個跳舞花巷!!!!  how are you ah~  
回復

半日閒人 發表於 2021-6-14 23:22:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2021-6-12 14:57
乜原來係閒人大兄@?@
無見十二年了~  你仲有呢個跳舞花巷!!!!  how are you ah~

版大  冇見幾多年都好  只係個虛擬數字   情義先至係永恆!  

人最重要係品格同口齒    幾盤跳舞蘭跟我搬過幾個地方   當然唔會捨棄啦   因為我回覆過minmin  有暇就會入園行下   咪以為我轉學某蘭偽友玩失憶!   
回復

freddywongdy 發表於 2021-6-15 06:50:46 |顯示全部樓層
如此壯觀嘅跳舞蘭,一定花左唔少時間打理呢!
回復

Polly888 發表於 2021-6-15 18:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
好靚的跳舞蘭花海。樓主種得非常好
請問樓主種了多久? 有什麼種植技巧可讓跳舞蘭長得咁開心 、咁奔放?
回復

半日閒人 發表於 2021-6-16 13:02:34 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-6-15 06:50
如此壯觀嘅跳舞蘭,一定花左唔少時間打理呢!

謝謝   
實話實說  我好多時不在香港  自家園花冇點樣真正打理  只現今疫情下  多左留港時間可以互相親近  其實大家都知"蘭花"係懶人花     
回復

半日閒人 發表於 2021-6-16 13:37:23 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-6-15 18:40
好靚的跳舞蘭花海。樓主種得非常好
請問樓主種了多久? 有什麼種植技巧可讓跳舞蘭長得咁開心 、咁奔放? ...

謝謝   
大話怕計數  幾盤跳舞蘭由上世紀開始從兩芽植下  前後經歷兩個世紀喇
十幾年前在此發過"我心愛的跳舞蘭"一貼    當年蘭花擺放在家園sidewalk  花友直稱為"跳舞街"

謝謝你的分享  發表於 2021-6-18 14:09
回復

freddywongdy 發表於 2021-6-16 20:24:36 |顯示全部樓層
半日閒人 發表於 2021-6-16 13:02
謝謝   
實話實說  我好多時不在香港  自家園花冇點樣真正打理  只現今疫情下  多左留港時間可 ...

都要花心機先會咁靚嘅!
回復

半日閒人 發表於 2021-6-18 12:48:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-6-16 20:24
都要花心機先會咁靚嘅!

當然啦   就算廢啽都要搵借口   
閒人如果在香港   每早一定六時前出花園淋花   因為除左這幾盤跳舞蘭外  還有國蘭  石斛與其他盤栽   
以前園藝館好熱鬧  大家時常相約  以花會友  不像如今冷冷清清   D人好似唔識字咁
回復

Polly888 發表於 2021-6-18 14:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
半日閒人 發表於 2021-6-18 12:48
閒人如果在香港   每早一定六時前出花園淋花   因為除左這幾盤跳舞蘭外  ...

原來大大都種咗好多蘭花啊, 有時間就post上嚟,以花會友, 好多蘭友都會好期待的。◕‿◕。
回復

Ming36 發表於 2021-6-20 18:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
半日閒人 發表於 2021-6-18 12:48
閒人如果在香港   每早一定六時前出花園淋花   因為除左這幾盤跳舞蘭外  ...

早上六時前淋花,這一點真是要學習。
我現在是黃昏或是晚上淋花,早上是打仗呀
回復

Ming36 發表於 2021-6-20 18:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-6-18 14:14
原來大大都種咗好多蘭花啊, 有時間就post上嚟,以花會友, 好多蘭友都會好期待的。◕‿◕。 ...

Polly 大大,妳的花海也很澎湃,夢香蘭、橙嘉仔......也令人非常難忘
回復

12下一頁