Dora Lee 是否高妹?

作者: chestnut007 發表于 2021-4-23 10:00:09
1973 11

我的 Dora Lee 開得對色,但葉子卷曲,向外卷;莖又高又長。請問這是否正常的樣子?
nekotoro 發表於 2021-4-23 11:09:45 來自手機 |顯示全部樓層
好似有啲舉手,唔夠光喎!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-23 13:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
似乎唔太正常,缺光水多? 仲覺得有啲軟
回復

chestnut007 發表於 2021-4-23 17:22:48 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-23 13:31
似乎唔太正常,缺光水多? 仲覺得有啲軟

謝謝才子。這個不容易種,我種了兩年,才開了一兩朵花。
回復

rwgplant 發表於 2021-4-23 18:09:48 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-23 17:22
謝謝才子。這個不容易種,我種了兩年,才開了一兩朵花。

我未種過這品種,但睇樣唔似難喎,佢叫Nora Lee? 上網查唔到,花係咩樣?
回復

chestnut007 發表於 2021-4-23 19:00:30 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-23 18:09
我未種過這品種,但睇樣唔似難喎,佢叫Nora Lee? 上網查唔到,花係咩樣?<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

對不起,正確名稱是Dora Lee.哈哈!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-23 19:08:08 來自手機 |顯示全部樓層
好似要搭棚架喎。
回復

rwgplant 發表於 2021-4-23 20:29:34 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-23 19:00
對不起,正確名稱是Dora Lee.哈哈!

敢唔敢劈頭再種過,十字花又唔可以插葉,你一係唔好再吸水種,用番傳統手法培養,可能搞番掂佢
回復

chestnut007 發表於 2021-4-27 15:15:58 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-23 20:29
敢唔敢劈頭再種過,十字花又唔可以插葉,你一係唔好再吸水種,用番傳統手法培養,可能搞番掂佢 ...

請問怎樣劈?我很想學,我有很多盤十字花都已經老化了,有很長的主莖。
回復

rwgplant 發表於 2021-4-28 11:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-27 15:15
請問怎樣劈?我很想學,我有很多盤十字花都已經老化了,有很長的主莖。 ...

我仲以為你識,咁我簡單講一下,詳細嘅你不妨上網search下。  首先,觀察莖部是否過長,有無變紅咗,要確保莖部至生長點間,仍然係淺綠色和幼嫩嘅,然後决定好保留嘅部份,在保留部份以下地方摘走多余嘅葉,得出長長莖柄以作埋土為根部,微微斜切將保留部份從母株分離,可以在兩個傷口上塗上hi fresh防感染,風乾傷口後,如平常插葉咁處理悶養一排直至生根回復正常
回復

chestnut007 發表於 2021-4-28 12:17:30 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-28 11:01
我仲以為你識,咁我簡單講一下,詳細嘅你不妨上網search下。  首先,觀察莖部是否過長,有無變紅咗,要確 ...

我養AV只不過是兩三年,依然係新手。多謝前輩指點。我這個晚輩聽完都係唔明,要上網search下。哈哈!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-28 12:28:37 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-28 12:17
我養AV只不過是兩三年,依然係新手。多謝前輩指點。我這個晚輩聽完都係唔明,要上網search下。哈哈! ...

你骨格精奇,可造之材,兩三年就成AV高手,又愛分享,可喜可賀
另外我唔係你嘅前輩,咪叫老哂
回復