銀杏小苗生長問題

作者: HKP1234567890 發表于 2021-4-21 20:42:06
2823 5
我盆銀杏仔上層d葉唔知點解生得特別大,
好似有d大得過份,但個樹幹又好似生得好瘦弱,而佢下層d細葉仔又一直都長唔大
請問有無高人可以話我知點解咁嘅?
我將佢放窗台向東,每朝7-12am都有足夠陽光照
每朝晚都會幫佢噴幾吓水
謝謝幫忙解答
11223300 發表於 2021-4-22 11:06:42 |顯示全部樓層
我覺得冇咩問題, 正常銀杏葉大小, 而且有生新葉,
樹幹木質化之後會慢慢變粗,
我都有兩盆銀杏, 2年前花墟買細細棵, 現在大棵左好多了
回復

HKP1234567890 發表於 2021-4-22 11:37:39 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-22 11:06
我都有兩盆銀杏, 2年前花墟買 ...

我網上見人哋種d銀杏葉size一般3-4cm左右大...d葉睇落厚實d...樹幹未木質化都好似粗壯d...
而我盆銀杏葉size有5cm大了...好似落望有d薄身咁嘅?
我由種子開始種起...由出芽到而家有3個幾月...
我見人地3-4個幾月就開始變木質...對嗎?
我想試吓將佢變成盆景...唔想佢長太高...佢開始有新芽在頂部長出...
我要開始摘芯了嗎? 定係等佢頂層d新葉再長大d先摘芯呢?
感謝各位解答!!
回復

11223300 發表於 2021-4-29 16:20:21 |顯示全部樓層
可能要更長時間光照, 會生得好D, 等生粗D先剪佢啦,
花墟現時都有賣銀杏盆栽, 行過可以留意下
回復

nalan 發表於 2022-3-25 10:17:17 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-22 11:06
我都有兩盆銀杏, 2年前花墟買 ...

你好, 我去年在花壚買了一棵銀杏, 種在室內客廳電視旁, 有光, 但不是陽光直射,  一家好喜歡這盆銀杏
今年新年左右所有葉子都掉光了, 想請教一下, 這是正常的嗎? 要到幾月才會發芽再長? 最近回暖, 卻好像沒有起色。。。。
還有, 你會每年換盆嗎? 如要, 應該現在換, 還是等出了新葉才換呢?  
回復

11223300 發表於 2022-6-14 11:38:03 |顯示全部樓層
nalan 發表於 2022-3-25 10:17
你好, 我去年在花壚買了一棵銀杏, 種在室內客廳電視旁, 有光, 但不是陽光直射,  一家好喜歡這盆銀杏
今年 ...

哈哈, 我現在才登入看到,
銀杏冬天會落葉, 即是你看日本銀杏樹黃葉落葉,
現時6月, 葉應該已經生得好茂盛, 有新枝,
我兩盆銀杏都是放戶外, 都是換過一次盆,
跟住都冇點理會都生長得唔錯了
回復