小朋友啲紅豆病咗求各位大大幫手診症

作者: chrishoi2 發表于 2021-4-18 18:41:56
2583 11
上星期換咗大盆加有機泥,但啲葉開始奇怪
1. 最低嘅葉好似生銹咁越來越多啡色點點
2. 最頂嘅葉好皺

請問各位高手知道係咩問題嗎?有病定有蟲?
呢幾棵紅豆係小朋友嘅幼稚園功課,亦係第一次種植,求各位幫助
hohojohn 發表於 2021-4-18 23:25:01 |顯示全部樓層

可以喺唔同嘅因素嗰噃~

喺乜嘢嘅有機泥嚟㗎
比我會將重喺健康嘅紅豆苗
轉去另一個新盆 用其他新泥
減低可能喺包泥受污染嘅風險
或者酸鹼值唔配合嘅風險

有點點果棵就剪走啲點點葉  再觀察情況

另外淋水嘅規律喺點  會唔會過濕

啲葉略帶黃  有冇施肥
回復

chrishoi2 發表於 2021-4-19 16:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-18 23:25
可以喺唔同嘅因素嗰噃~

喺乜嘢嘅有機泥嚟㗎

喺乜嘢嘅有機泥嚟㗎
- 喺花墟買嘅德國泥,店員話適合培苗用嘅,不過換盆嗰陣用晒丟咗個袋搵唔返牌子

比我會將重喺健康嘅紅豆苗
轉去另一個新盆 用其他新泥
減低可能喺包泥受污染嘅風險
或者酸鹼值唔配合嘅風險
- 得唔同盆嗰棵點點葉無啡色點點咋,其他4棵都有唔同程度嘅啡紅色點點,要聽日至可以去買新泥再換,不過好似開始有花蕾,換泥怕唔怕?

有點點果棵就剪走啲點點葉  再觀察情況
- 知道,已剪

另外淋水嘅規律喺點  會唔會過濕
- 聽人講紅豆唔可以落太多水,所以我等佢啲葉乾到卷埋至淋

啲葉略帶黃  有冇施肥
- 以為新泥唔駛施肥住,啱啱施咗

多謝賜教
回復

hohojohn 發表於 2021-4-20 21:46:26 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2021-4-19 16:34
喺乜嘢嘅有機泥嚟㗎
- 喺花墟買嘅德國泥,店員話適合培苗用嘅,不過換盆嗰陣用晒丟咗個袋搵唔返牌子[emoj ...

唔好整親啲根
要溫柔細心
驚嘅話搬住一兩棵先觀察一兩日

等佢啲葉乾到卷埋至淋
好似有啲嚴苛
我唔知原來紅豆咁捱得
不過其實用盆底泥濕度去判斷
夠唔夠水份會合適啲

略施薄薄緩解肥好喇
再唔喺洗米水都夠啦又免費
否則肥死佢㗎

幼稚園功課
結果忙到家長
辛苦哂~

回復

chrishoi2 發表於 2021-4-23 08:06:39 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-20 21:46
唔好整親啲根
要溫柔細心
驚嘅話搬住一兩棵先觀察一兩日

暫時搬咗一棵咋,唔敢郁有花蕾嗰啲,落咗啲肥同淋多啲水,不過惡化咗,啲葉越來越肉酸

啲人成日都話紅豆綠豆最易種,多得份幼稚園功課,至知道原來種紅豆咁高要求,要全日照又要疏水土,仲容易病…不過見啲豆咁樣,令小朋友失望喇,仲話想種黎比我煲紅豆沙,睇黎維持生命都難
回復

hohojohn 發表於 2021-4-23 20:31:45 |顯示全部樓層

咁你而家有冇用疏水土
花蕾嗰啲唔好攪佢住 之後應該會有豆莢

如果唔淨喺為應付份功課  繼續keep住種
咁樣先至喺學習嘅本意兼培養耐性~
我同啲小朋友講 做咩都有成功有失敗
唔得就快快揾方法再嚟過

確認多一次各項條件:
- 多光照
- 通風良好
- 20~25℃ / 不耐寒
- 疏水土(微鹼性)
- 如土壤本身有基肥就唔洗追肥
- 摘心可增加收穫
回復

chrishoi2 發表於 2021-4-25 23:26:26 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-23 20:31
咁你而家有冇用疏水土

咁你而家有冇用疏水土
- 唔識睇,但店員話應該ok,所以唔敢落太多水

- 我都唔想郁佢哋,怕整傷啲根,但新生嘅葉開始甩,係咪都應該要換泥換盆試下?

如果唔淨喺為應付份功課  繼續keep住種
咁樣先至喺學習嘅本意兼培養耐性~
我同啲小朋友講 做咩都有成功有失敗
唔得就快快揾方法再嚟過
- 其實老師只要求發芽時影張相,之後唔駛再交相,啲紅豆係小朋友種嘅第一批植物,好想種到有收成,一直都有話佢知啲豆豆嘅情況,由最初發芽開始每日睇住、加泥、換大盆、發現啲葉異常…我諗佢都有心理準備好大機會枯萎當然唔到最後都唔想放棄

確認多一次各項條
- 通風良好
雖然放喺屋內,但窗邊空氣幾流通嘅
- 20~25℃ / 不耐寒
雖然有時會開冷氣,但都唔會低過20度
- 疏水土(微鹼性)
唔識睇疏唔疏水,但好似係酸性土?麻煩你有時間幫我睇下個袋有無寫丫
用Google translate翻譯法文做英文:
GUARANTEES FOR BELGIUM AND LUXEMBOURG CULTURE-SOIL SUBSTRATE Based on: peat litter, horticultural peat, resin tree bark compost, green compound, lava powder, grape seed cake, coloum-based fertilizer  e magnesium and fertilizer, INTENDED FOR THE MOST COMMON PLANTS DRY MATTER: 30 ORGANIC MATERIALS: 20 pH ZONE (WATER): 4.5-7 ELECTRICAL CONDUCTIVITY (EC): 65 mS / m ORGANIC COMPOUND FERTILIZER NPK 7-7.5  -8: 2.25 kg / m ORGANIC COMPOUND FERTILIZER NPK 8-5-6 complexed with extracts of pla * in accordance with the requirements of Regulation (EU) 2018/848 relating to production 2.25 kg / m?  biological and its modifications.  Contains only raw materials utori Do not eat or destroy the product, Do not use as animal feed Keep out of reach of children and pets mentioned in year I of Regulation (EC) 889/2008 and its modifications
- 如土壤本身有基肥就唔洗追肥
近日再買泥至確定啲泥有肥,店員話啲肥維持到100日,不過我之前再落咗啲肥,會唔會肥得濟搞到佢落葉?
- 摘心可增加收穫
-請問乜嘢叫摘心?

再次多謝賜教
回復

chrishoi2 發表於 2021-4-26 11:50:53 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-23 20:31
咁你而家有冇用疏水土

唔怪得我換咗大盆之後啲豆豆就開始起啡色點點啦,網上話茶葉可以令泥土變鹼,你覺得我應該換過啲鹼性泥定加茶葉就得呢?
換泥:怕整傷啲根
加茶葉:怕趕唔切
如果唔換泥,有冇方法增加疏水?
回復

hohojohn 發表於 2021-4-29 01:30:04 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2021-4-25 23:26
咁你而家有冇用疏水土
- 唔識睇,但店員話應該ok,所以唔敢落太多水

疏水土入面多帶沙土粒 等水份容易經罅隙排走
包裝袋上面寫住ph zone 4.5~7 所以應該唔喺鹼性

茶葉唔知有冇其他化學成份响入面
不過反正免費不妨用吓
想快有反應可磨碎後加入
一般會用少量石灰

有時糾纏冇效果陣
不妨考慮砍掉重練
反正已經累積經驗
重新種植更加舒暢
小朋友又繼續學習

下次可以先响盆底
放一層石春或陶粒或粗沙
然後上面覆蓋微鹼培養土
買唔到微鹼培養土
撈啲磨碎茶葉或石灰入去培養土度

回復

chrishoi2 發表於 2021-4-30 22:43:33 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-29 01:30
疏水土入面多帶沙土粒 等水份容易經罅隙排走
包裝袋上面寫住ph zone 4.5~7 所以應該唔喺鹼性

多謝賜教,雖然啲豆係醜樣啲,但未死就唔想丟住,希望教小朋友要堅持同愛惜生命,打算聽日出去睇下邊度有得買鹼性土或石灰,再努力下,就算最後枯咗,啲泥都可以比新一批豆用丫,屋企有啲白色小石仔,下次再種就加喺盆底,應該效果會好好多,多謝你
回復

hohojohn 發表於 2021-4-30 23:08:32 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2021-4-30 22:43
多謝賜教,雖然啲豆係醜樣啲,但未死就唔想丟住,希望教小朋友要堅持同愛惜生命,打算聽日出去睇下邊度有 ...

化作春泥更護花 唔會白白犧牲

之前响花墟見過有農業店
出售小包裝石灰 可以一問

請務必堅持
加油!!
回復

chrishoi2 發表於 2021-5-3 12:28:50 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-4-30 23:08
化作春泥更護花 唔會白白犧牲

之前响花墟見過有農業店

多謝你,希望有好消息同你分享

加油~  發表於 2021-5-3 21:19
回復