生長點啡左

作者: sa仔 发表于 2021-4-15 12:16:40
1990 7
請問我盤Ethel’s Explosion,早前生長點有一塊新葉仔啡左,我整走左之後,第二片都啡埋,而家暫時無再爛落去。其他葉又太細好難插葉繁殖,又無新側芽,請問我仲有咩方法保住佢?
註:已移到公司有冷氣地方
rwgplant 發表於 2021-4-15 15:45:02 來自手機 |顯示全部樓層
生長點枯咗,唔會再有新葉出,會響葉與葉之間或生長點旁出新嘅腋芽,感覺會亂,唯有等新芽長大後,不斷調整株型。 主要原因,係水或肥太多,燒生長點,泥要半乾後,適量澆水,勿手多多
sa仔 發表於 2021-4-15 16:09:57 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-15 15:45
生長點枯咗,唔會再有新葉出,會響葉與葉之間或生長點旁出新嘅腋芽,感覺會亂,唯有等新芽長大後,不斷調整 ...

可能係水多。同埋佢一直都係班葉,葉綠素勁少,生長得好慢
rwgplant 發表於 2021-4-15 16:28:55 來自手機 |顯示全部樓層
sa仔 發表於 2021-4-15 16:09
可能係水多。同埋佢一直都係班葉,葉綠素勁少,生長得好慢

斑葉要嚴格控水,肥料盡量少, 避免直射陽光,長時間在自然散光下或人工照明下培養,越涼快潮濕環境下越出斑,加油!
sa仔 發表於 2021-4-15 16:47:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-15 16:28
斑葉要嚴格控水,肥料盡量少, 避免直射陽光,長時間在自然散光下或人工照明下培養,越涼快潮濕環境下越 ...

請問旁邊既葉同葉之間仲會唔會有機會出新葉芽?
rwgplant 發表於 2021-4-15 17:18:44 來自手機 |顯示全部樓層
sa仔 發表於 2021-4-15 16:47
請問旁邊既葉同葉之間仲會唔會有機會出新葉芽?

會㗎,因為生長點無咗
sa仔 發表於 2021-4-15 18:09:33 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-15 17:18
會㗎,因為生長點無咗

明白哂!希望半年後年會post“”成功渡夏既相啦
唔該你

唔駛客氣  發表於 2021-4-15 19:20
minionly 發表於 2021-4-16 00:40:45 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-15 16:28
斑葉要嚴格控水,肥料盡量少, 避免直射陽光,長時間在自然散光下或人工照明下培養,越涼快潮濕環境下越 ...

原來係咁 ... 免直射陽光, 長知識了, 謝謝

不用謝,你客氣了!  發表於 2021-4-16 09:43