請問幾耐要換一次泥?

作者: chestnut007 發表于 2021-4-13 14:59:40
1639 7
有些大師教半年一年就要換泥一次,免得土壤太酸。我很懶惰,請問可以不換泥,有沒有其他方法去調教酸鹼度?
Ming36 發表於 2021-4-13 15:56:12 來自手機 |顯示全部樓層

栗子小姐,有朋友教用食熟石灰,但我未試過,理論上是對的。
上次醫師確診我有盆AV泥土酸化, 我都係快快手手換植料就算,沒有任何添加物。
LM, 等有經驗的花友、醫師分享
回復

rwgplant 發表於 2021-4-13 21:24:08 來自手機 |顯示全部樓層
這個問題晤難答,AV一年主要花期有兩季,因此一般建議一年兩換,在花期快開始之前去換。
其實換多少次因人而異,根據自己種植法去調整。泥土酸醶值可以用試劑測,你嫌麻煩,唔緊要,你可憑經驗觀察AV生長情況,例如葉片變黃,有啡斑,去換泥,葉片變皺變硬,去換泥,開完花後,去換泥,總之你自己執生

認同師兄(≧ω≦)/ 因每人種植環境及追肥方法都不同,要觀察植株本身狀況而決定是否需要換泥。 出現以下情況我會換泥: 1. 新出葉片冇之前咁翠綠。 2. 開左2轉花,花走色。 3. 葉莖變幼及弱。   發表於 2021-4-14 00:06
回復

chestnut007 發表於 2021-4-14 10:32:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-13 21:24
這個問題晤難答,AV一年主要花期有兩季,因此一般建議一年兩換,在花期快開始之前去換。
其實換多少次因人 ...

謝謝回覆。今次想偷懶都唔得囉!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-14 11:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-14 10:32
謝謝回覆。今次想偷懶都唔得囉!

其他植物可以用化學方法中和,但AV我唔太建議,但仍可定期用稀釋嘅醶性肥料如鉀之類,適量中和泥土酸性,廷長至一年一換
回復

chestnut007 發表於 2021-4-14 12:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-14 11:21
其他植物可以用化學方法中和,但AV我唔太建議,但仍可定期用稀釋嘅醶性肥料如鉀之類,適量中和泥土酸性, ...

有些已經足一年沒有換泥了。因為太多盤,所以很大工程。我會試吓D懶人法,例如請佢哋飲茶或歎咖啡。哈哈!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-14 13:49:57 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2021-4-14 12:00
有些已經足一年沒有換泥了。因為太多盤,所以很大工程。我會試吓D懶人法,例如請佢哋飲茶或歎咖啡。哈哈 ...

哈哈,用我方法?俾少少鹿沼土可能都得喎,鹼性。
回復

chestnut007 發表於 2021-4-14 14:27:49 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-14 13:49
哈哈,用我方法?俾少少鹿沼土可能都得喎,鹼性。

係呀!俾你睇穿潻!
回復