[求助]紫羅蘭葉逐塊變軟和變色

作者: TTTw 發表于 2021-4-8 11:59:23
5701 20
大家好,新手求助。

我的紫羅蘭前幾個月開始逐塊葉變軟,邊邊變啡色,之後連莖都變軟,剪下一塊剪下又一塊,都繼續係咁。

之後我倒佢出嚟,根白淨,無蟲,唔知咩事,換過啲泥重新種過,佢又好左一排,生返啲葉靚仔返。但一兩個星期前又開始變軟,已經剪到佢咁樣,附上剪落嚟嘅葉。

我在office種,大概一星期淋兩次水,見泥乾先淋。有冷氣,放風口位,夜晚會焗啲。

各位高手可唔可以教我救返佢,養左好耐,好有感情 多謝大家!!
小雷子 發表於 2021-4-8 12:10:04 來自手機 |顯示全部樓層

你用咩泥?似爛根喎!最好打開泥睇下!
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 12:20:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 12:10
你用咩泥?似爛根喎!最好打開泥睇下!

謝謝你。

我唔識自己溝,用現成的,花店老闆話啱室內盆栽用。

其實爛根係點樣的?我之前倒出嚟睇,根白淨的,仲幾粗壯,剪左較啡同乾乾地的,批走莖上啡啡地的地方,咁做啱唔啱?
回復

Scar 發表於 2021-4-8 12:31:22 |顯示全部樓層
望落去外面果2塊都已經死ing....
斬頭水種放入溫室會唔會好D呢?
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 12:38:35 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-4-8 12:31
望落去外面果2塊都已經死ing....
斬頭水種放入溫室會唔會好D呢?

係……最左邊嗰塊其實已經軟左……

我都打算再倒佢出嚟浸水,請問要斬幾多?斬晒一條根都唔要,定可以留返啲?

謝謝!
回復

rwgplant 發表於 2021-4-8 12:58:18 來自手機 |顯示全部樓層
泥密成咁,根點抖到氣,下次泥要溝大約一半珍珠岩先。
先去泥,睇下莖部有無變黑,全變就難救,衹有cut葉留種。如莖部衹有少少爛,就去走最底層嘅葉,小心地刮走爛咗部份,等5分鐘左右待傷口乾咗,用鬆泥再種番,加少少水,記住少少,用膠袋之類套住保濕,每日打開透氣,一星期後應該會好轉。劈頭重種係有風險,最後一招,祝你好運,祝盆花好運

Hi 高手,你是我們新手的救星啊  發表於 2021-4-8 20:18
回復

Ming36 發表於 2021-4-8 13:07:25 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-8 12:58
先去泥,睇下莖部有無變黑,全變就難救,衹有cut葉留 ...

才子醫師出手,有救了
救到,就重新嚟過;救唔到,就出去買多盆

Ming大你都識救啦  發表於 2021-4-8 13:11
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 13:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-8 12:58
先去泥,睇下莖部有無變黑,全變就難救,衹有cut葉留 ...

啊~原來係抖唔到氣,謝謝你!
我放工去買珍珠岩,希望救到佢
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 13:26:47 來自手機 |顯示全部樓層
TTTw 發表於 2021-4-8 13:11
我放工去買珍珠岩,希望救到佢<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

才子係度,仲有咩問題好快啲問啦!
回復

Ming36 發表於 2021-4-8 13:39:30 來自手機 |顯示全部樓層
TTTw 發表於 2021-4-8 13:11
我放工去買珍珠岩,希望救到佢<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

你好幸福啊!
希望快點搞好,影返幅靚相,期待健康成長,開花在望
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 13:41:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-8 13:39
你好幸福啊!
希望快點搞好,影返幅靚相,期待健康成長,開花在望<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb[/emo ...

你都好幸福呀!
回復

Ming36 發表於 2021-4-8 13:47:43 來自手機 |顯示全部樓層
TTTw 發表於 2021-4-8 12:20
謝謝你。

我唔識自己溝,用現成的,花店老闆話啱室內盆栽用。

或可以買專門種植非洲紫羅蘭的混合泥,已經溝好晒。
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 13:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
多謝才子,多謝各位!

請問溝珍珠岩,係同泥撈匀先種棵花入去,定一層層咁落,好似濾水咁?

另外,用膠袋包住,係包到密密實實,定要留少少窿,每日打開抖氣要抖幾耐?

唔好意思好多問題,棵花四歲幾,一路都相安無事,我好多嘢都唔識,搞到佢病成咁,謝謝指教‍♀️
回復

小雷子 發表於 2021-4-8 13:54:43 來自手機 |顯示全部樓層
TTTw 發表於 2021-4-8 13:51
多謝才子,多謝各位!

請問溝珍珠岩,係同泥撈匀先種棵花入去,定一層層咁落,好似濾水咁?

珍珠岩混泥就得啦!花盆可以改細一號,免積水爛根!
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 14:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-8 13:54
珍珠岩混泥就得啦!花盆可以改細一號,免積水爛根!

知道,謝謝!
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 14:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-8 13:47
或可以買專門種植非洲紫羅蘭的混合泥,已經溝好晒。

啊~我去開嘅花店都無,問佢紫羅蘭用咩泥,佢就畀包花卉通用泥我,原來咁多學問的
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 14:42:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-8 13:39
你好幸福啊!
希望快點搞好,影返幅靚相,期待健康成長,開花在望<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb[/emo ...

多謝大家,早知早啲上嚟問啦
好心急想放工,我都想棵花大步檻過可以上嚟報平安~
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 19:52:46 來自手機 |顯示全部樓層
倒左出嚟,啲根咁樣
回復

chuyat10 發表於 2021-4-8 21:47:32 來自手機 |顯示全部樓層
TTTw 發表於 2021-4-8 19:52
倒左出嚟,啲根咁樣

睇圖D根應該救得到,照才子所講配土重種。
回復

TTTw 發表於 2021-4-8 23:20:47 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-8 21:47
睇圖D根應該救得到,照才子所講配土重種。

嗯!而家住緊膠袋,多謝各位指點~
回復

12下一頁