被佢拖、着了魔

作者: Ming36 發表于 2021-2-26 22:00:58
4272 113
Ming36 發表於 2021-2-28 17:28:57 來自手機 |顯示全部樓層

chuyat10 發表於 2021-2-28 16:41
暫時拖鞋唔買啦,屋企有幾株蝴蝶蘭抽緊花冧,都係蝴蝶蘭容易服侍,年年開,仲有同雷大差唔多時間買的香味 ...

我都係喺嗰間店舖執笠改頭換面(現在全店水培)開始買花、養花,當時買咗棵加多利亞蘭,轉水培途中香咗了。
蝴蝶蘭真係好好養,家中的有好多打花梗中,呢盆第一次復花,有三花梗(兩新一舊)多分枝,應該差唔多開花了

嘩!未開花已經好靚呀  發表於 2021-2-28 23:25
回復

chuyat10 發表於 2021-2-28 17:31:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-28 17:28
我都係喺嗰間店舖執笠改頭換面(現在全店水培)開始買花、養花,當時買咗棵加多利亞蘭,轉水培途中香咗了 ...

種得好靚啊!我舊年入秋唔小心搬出露臺曬傷左次,宜家雖有花梗出,但係每棵得一枝。
回復

Ming36 發表於 2021-2-28 17:41:11 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-28 17:31
種得好靚啊!我舊年入秋唔小心搬出露臺曬傷左次,宜家雖有花梗出,但係每棵得一枝。 ...

十郎兄,一枝花梗,養份集中,花大朵啲。
我今次要數量,所以冇剪走啲分枝,睇吓佢開成點。
另外一盆去年買的香花蝴蝶,花後轉水培,全年冇停過開花(共三次)花期又長,現在又有3枝花梗,估計花量不會多,仲有隻高芽,唔知點處理好?
回復

chuyat10 發表於 2021-2-28 18:04:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-28 17:41
十郎兄,一枝花梗,養份集中,花大朵啲。
我今次要數量,所以冇剪走啲分枝,睇吓佢開成點。
另外一盆去年 ...

花枝都好粗壯喎,我嗰幼好多。

可能慢慢就會粗  發表於 2021-2-28 18:11
回復

W88 發表於 2021-2-28 18:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-28 16:10
剛剛學,就啱晒啦!
影啲「容易在香港渡夏」「細株」「斑葉」「開花」合照就得㗎啦,唔使學寫名住{:emoji ...

四合一咁高層次!
有無高人前輩可以指點一吓!
比D指引禾呀!
回復

11223300 發表於 2021-3-5 12:15:50 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-26 23:58
數字大大,過年前上X的我見到,唔敢入貨住,原因是家中要留位擺賀年花及幾大量的插花。
今日元宵,插花已 ...

前幾日, 見到紅魔, 價錢比之前便宜, 買了一盆,
綠魔就是過年前買, 開花一個多月了

回復

Ming36 發表於 2021-3-5 21:52:33 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-3-5 12:15
前幾日, 見到紅魔, 價錢比之前便宜, 買了一盆,
綠魔就是過年前買, 開花一個多月了

兩朶綠魔真係好抵呀!有冇換植料呀?
數字大大連紅魔都買埋,好似仲有一魔,就能集齊一套

回復

11223300 發表於 2021-3-5 23:44:24 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-5 21:52
兩朶綠魔真係好抵呀!有冇換植料呀?
數字大大連紅魔都買埋,好似仲有一魔,就能集齊一套

沒有換植料, 本身是水苔, 只換了盆, 塞新水苔固定,
等開完花才諗換植料了, 拖鞋都是第一次種,
好似係仲有一綠+紅魔, 不過想睇下現在2隻種唔種得好先,
又不過可能, 突然間, 想買埋集齊一套都唔定, 唔知ga, haha!
回復

Ming36 發表於 2021-3-6 10:37:13 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-3-5 23:44
沒有換植料, 本身是水苔, 只換了盆, 塞新水苔固定,
等開完花才諗換植料了, 拖鞋都是第一次種,
好似係仲 ...

一齊開始學種拖鞋,真好
數字大大,在香港也成功種到咖啡豆以供日常飲用,拖鞋蘭應該都可以種到滿鉢滿

我的綠魔買回來的植料,底層是泥炭土或腐植土,上面全部是樹皮,返到屋企唔小心翻瀉咗,嗱嗱淋執返入去,見佢冇乜嘢異味又乾淨企理,開完花先算
回復

W88 發表於 2021-3-7 17:07:15 來自手機 |顯示全部樓層
今年花芽出得比較快, 揾搵吓又發現多兩盆!

回復

Ming36 發表於 2021-3-7 18:18:08 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-7 17:07

仲有?厲害厲害
回復

coffee513 發表於 2021-3-7 18:33:11 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-7 17:07

接力、接力、接力⋯
回復

W88 發表於 2021-3-7 19:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-7 18:18
仲有?厲害厲害<span class="emoji emoji1f44d"></span>

另外有兩盆都好似有!
厲乜害,佢鍾意開就開!
Ming 大大種吓攞吓經驗就知㗎啦!
回復

W88 發表於 2021-3-7 19:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-3-7 18:33
接力、接力、接力⋯

佢最好係一年四季都有唔同品種開花!
回復

Ming36 發表於 2021-6-15 22:06:15 來自手機 |顯示全部樓層
花開咗兩三個月,凋謝後休養生息,BB芽長大了,捱到六月中,只要捱多三四個月,就能夠成功入秋,一定要努力呀
回復

coffee513 發表於 2021-6-15 23:01:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-15 22:06
花開咗兩三個月,凋謝後休養生息,BB芽長大了,捱到六月中,只要捱多三四個月,就能夠成功入秋,一定要努力 ...

Ming大,新舊葉都差不多形狀、顏色,證明適應好好。我嗰個越南仔新葉同原有葉個樣就爭好遠,我估可能係太光猛同太熱,呢排加咗遮光膠布,睇吓會唔會生得好啲。
回復

coffee513 發表於 2021-6-15 23:03:08 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-15 23:01
Ming大,新舊葉都差不多形狀、顏色,證明適應好好。我嗰個越南仔新葉同原有葉個樣就爭好遠,我估可能係太 ...

另外請教各位大大,請問用呢個盆會唔會淺得滯?
回復

freddywongdy 發表於 2021-6-16 07:00:46 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-15 22:06
花開咗兩三個月,凋謝後休養生息,BB芽長大了,捱到六月中,只要捱多三四個月,就能夠成功入秋,一定要努力 ...

Ming大 你連拖鞋都種到!豬網油應該難唔到你啦!
回復

W88 發表於 2021-6-16 07:09:34 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-15 23:03
另外請教各位大大,請問用呢個盆會唔會淺得滯?

無所謂啦!佢住得開心咪得囉!
回復

freddywongdy 發表於 2021-6-16 08:28:30 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-15 23:01
Ming大,新舊葉都差不多形狀、顏色,證明適應好好。我嗰個越南仔新葉同原有葉個樣就爭好遠,我估可能係太 ...

好壯呀咖啡大!
回復