魚菜共生系統種九層塔

作者: xjeff 發表于 2021-2-26 13:56:44
2190 9

鄰居送左棵九層塔俾我, 我放在魚菜共生系統種左3個月, 估唔到非常適應水培, 水培植物通常味度會淡D, 但我這棵九層塔味道約有泥種9成味道, 加在雞煲確係唔錯.
11223300 發表於 2021-2-26 23:16:06 |顯示全部樓層
見你舊post 2017年建系統, 現在仍然種緊, 真心佩服佩服!!
魚菜共生, 真係要花好時間心機打理!
回復

xjeff 發表於 2021-2-27 14:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-2-26 23:16
見你舊post 2017年建系統, 現在仍然種緊, 真心佩服佩服!!
魚菜共生, 真係要花好時間心機打理!
...

Hi,係呀,傻到現在。以前舊系統容量1200升,因魚池細,養魚唔會大條,就試試改大d,自己一個人攪左一年,得閒整吓,攪左個7500升既魚菜共生系統,主池只用一個40W既水泵就能運作,種吓葉類菜,同養吓非洲鰂魚,鯪魚,過吓日晨。有興趣睇吓,thanks

https://youtu.be/Vj5i254iBA4

回復

hohojohn 發表於 2021-2-28 22:38:33 |顯示全部樓層
Pizza/意粉/沙律 百搭無敵
回復

hohojohn 發表於 2021-2-28 22:43:35 |顯示全部樓層
唔知個系統十唔十卜
Green Energy呢
如果可以配埋太陽能
或者風力(風力可能難安置)
咁就堅正喇~
回復

xjeff 發表於 2021-3-1 10:08:35 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-2-28 22:43
唔知個系統十唔十卜
Green Energy呢
如果可以配埋太陽能

hi, 我都有想過用綠色能源, 不過計過數, 效率唔大, 所以無做. 在我的魚菜共生系統, 主池只用了一個40W, 己可運行7000升水, 利用位能由濾水箱(高位)流向種植箱(中位)再流回魚池及已包了一個回水打氣裝置, 每月約$45電費, 約養緊3-400條魚, 都有想過在回水裝置加一個水管水力發電, 但產生出來既電太小了, 所以都放氣了. thanks.
回復

xjeff 發表於 2021-3-1 10:11:38 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-2-28 22:38
Pizza/意粉/沙律 百搭無敵

原來還可以加起其它食物, 我平時多數用來喂魚 , thanks.
回復

hohojohn 發表於 2021-3-1 20:33:36 |顯示全部樓層
xjeff 發表於 2021-3-1 10:08
hi, 我都有想過用綠色能源, 不過計過數, 效率唔大, 所以無做. 在我的魚菜共生系統, 主池只用了一個40W,  ...

噫~有啲唔明
細火數太陽能板
幾百至一千樓下就有交易
如果一個月四十幾蚊電費
少數怕長計嘛
回復

xjeff 發表於 2021-3-1 21:31:04 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-3-1 20:33
噫~有啲唔明
細火數太陽能板
幾百至一千樓下就有交易

我家沒有位放太陽能板,所以沒有做太陽能發電。
有魚有菜生產都夠開支既
回復

hohojohn 發表於 2021-3-1 21:40:20 |顯示全部樓層
xjeff 發表於 2021-3-1 10:11
原來還可以加起其它食物, 我平時多數用來喂魚 , thanks.

咁你啲魚真係有口福喇
當然你可以上網揾吓Basil(羅勒)嘅食譜 (西餐/東南亞 為主)
甚至自製乾香草
咁就自己同家人朋友都有口福喇
回復