爛成咁,仲有無得救?

作者: 小花朵 發表于 2008-3-17 10:39:54
1898 7
這盆mini係新年前買o既,新年後就連同幾盆一齊換泥,成個月都無事,點知o尋日就發佢中心又啡又黃。

請問咁樣仲有無得救?

今天的模樣!

今天的模樣!

剪咗d比較差o既葉,番開d泥,原來中間都爛爛o地!

剪咗d比較差o既葉,番開d泥,原來中間都爛爛o地!

再剪d葉就差唔多無哂!仲有無得救?

再剪d葉就差唔多無哂!仲有無得救?

呢邊d葉就好d!!!

呢邊d葉就好d!!!

昨天的模樣!情況係急轉直下。

昨天的模樣!情況係急轉直下。
pearl413 發表於 2008-3-17 13:04:36 |顯示全部樓層
我諗你剪片葉出黎插好d, d根好似壞死o左o甘wor..
回復

小花朵 發表於 2008-3-17 13:21:37 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

Thanks pear1413!
都好似無得搞 , d 根好硬o靜似乎無事 。中間莖係爛爛o地 ,已經刮走o左d。
覺得插枝都未必插得成!
真係好可惜!!!
回復

ErineBB 發表於 2008-3-17 14:24:50 |顯示全部樓層
太濕喇.. 你會唔會俾佢飲得太多水呀
回復

siboney 發表於 2008-3-17 22:08:08 |顯示全部樓層
d根變哂啡色,爛得好緊要~
莖都好爛呀!只可以嘗試葉插,但葉葉是否小葉,小葉好像很久都不能長出新芽~
回復

小花朵 發表於 2008-3-17 22:50:55 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

Thanks!
夜晚返嚟又多幾塊葉啡咗色,有d個柄啡啡哋,終於都係要剪咗d葉出嚟。

剪剩一塊完全無事o既葉,刮哂所有淋淋哋o既莖部,之後就消毒。剪咗出嚟又要得番o既兩塊葉就要嚟插枝,不過d柄就太短。

睇吓仲救唔救得番啦!
回復

sukyee0227 發表於 2008-3-19 17:53:14 |顯示全部樓層
我都試過同你一樣十情况,救唔番!
回復

GMT+8 發表於 2008-3-19 20:31:37 |顯示全部樓層
我以前都試過有一盆咁死法, 而家想返起, 如果一早當機立斷剪左d葉出來插都仲可以留一點血脈......就因為唔捨得攪到睇住佢慢慢壞死
回復