初種紫羅蘭 - 新手一問

作者: irene1231 發表于 2008-3-17 10:06:28
5041 10
去年11月,我在同事的紫羅蘭摘了數塊母葉,用水種方法培植,當母葉長出小葉約1cm高,便會移置到泥土種植,當時在移植時買了2款不同的泥,可能因為這個原因,導致生長速度和茂盛度有所分別,相片中,紅色花盤的泥是黑色為主,較濕的樣子,而白色花盤的泥是混有一點沙石的。

1. 請問是否應該將白色花盤換為黑泥,還是幫它定期施肥較好呢?

2. 有幾盤我還未剪母葉呢,是否要剪呢? 這對它發展有阻礙嗎?

3. 我睇過其他人 post 的葉好像是疏一點,比較下我的好像很密,這有問題嗎? 是否要分盤而種呢?

4. 我那些大約種了4個多月,請問一般幾時會出花呢?

sorry,由於我是新手,有較多問題,煩請高人指點! 謝謝!

咁多盤都係一齊種,但右邊白色盤明顯比左邊紅色盤生得冇咁大棵

咁多盤都係一齊種,但右邊白色盤明顯比左邊紅色盤生得冇咁大棵
kong 發表於 2008-3-17 15:27:11 |顯示全部樓層
1. 請問是否應該將白色花盤換為黑泥,還是幫它定期施肥較好呢?
   你現在每一盆都相當壯健,因泥炭土含有養料,所以植物應該長得較好.
   若然種在沒空調的地方,就要改用較為疏水的介質,即加入珠石及金泥等;若然種在公司,而每種介質都種得不錯,那就換與不換   都無妨了.

2. 有幾盤我還未剪母葉呢,是否要剪呢? 這對它發展有阻礙嗎?
   要剪掉,因母葉不再製造營養,反而吸取小苗的養份.

3. 我睇過其他人 post 的葉好像是疏一點,比較下我的好像很密,這有問題嗎? 是否要分盤而種呢?
   有時一片母葉上長了幾隻小苗,小苗長大了就會擠迫,一盆一苗就最好.

4. 我那些大約種了4個多月,請問一般幾時會出花呢?
   視乎種植環境,光照,品種,養份而定,九個月可長出花,我家的四五年都不長花!

sorry,由於我是新手,有較多問題,煩請高人指點! 謝謝!
 我是半新手,多多指較!
回復

irene1231 發表於 2008-3-18 08:58:53 |顯示全部樓層
謝謝解答!! 不過,黑泥和沙石泥種出來的效果真的頗大分別呢,再看看下面相片,左邊是用黑泥,右邊白盤是用沙石泥,2盤都去年是11月一齊種的,或者我會為沙石泥下點花肥,請問應買那款花肥? 在十蚊店那些普通的可以嗎?

左邊生得好勁呀! d葉又高又大!

左邊生得好勁呀! d葉又高又大!
回復

cross 發表於 2008-3-18 09:06:02 |顯示全部樓層
原帖由 irene1231 於 2008-3-18 08:58 發表
謝謝解答!! 不過,黑泥和沙石泥種出來的效果真的頗大分別呢,再看看下面相片,左邊是用黑泥,右邊白盤是用沙石泥,2盤都去年是11月一齊種的,或者我會為沙石泥下點花肥,請問應買那款花肥? 在十蚊店那些普通的可以嗎? ...

右邊好似好多仔喎
回復

irene1231 發表於 2008-3-18 09:46:17 |顯示全部樓層
係呀,右邊那盤係不斷咁長出 bb 葉呀,但佢地唔識生高同唔識大......... >.< 再睇下依張相!
回復

kong 發表於 2008-3-18 10:57:36 |顯示全部樓層
沙石冇養份,所以冇生得像泥炭土般的好. 係呢, 點解用沙石呢?
以前有人用過, 但石粒還可以, 沙的密度高,並不見得疏水,那它的作用是什麼?
回復

irene1231 發表於 2008-3-18 13:15:39 |顯示全部樓層
只是因為在移植時,同事給了我他用剩的半包沙石泥,那只夠2盤份量,於是我便在花鋪買了包普通的黑色花泥來種其他插葉........現在又有新的插葉生了bb葉了,今次我會用番黑泥來種了!

依塊母葉水種了差不多2個月才有咁多bb葉

依塊母葉水種了差不多2個月才有咁多bb葉
回復

peeseela 發表於 2008-3-18 18:17:05 |顯示全部樓層
係唔係有好几個BB???
回復

irene1231 發表於 2008-3-18 21:15:19 |顯示全部樓層
那都是由一塊母葉所生出來的bb葉,我一向都是等到差唔多有咁多bb葉我先移植至泥土,我看到有其他人說要將bb葉再分株,其實咩時候先要分株來種,如果我唔分株,由得它種在一盤會否太擠迫呢?
回復

青青河邊草 發表於 2008-3-18 21:17:52 |顯示全部樓層

各人喜好不同

我是一定會分株的,一盆一株,種的苗形狀特別好看,不開花也可以賞葉.
回復

GMT+8 發表於 2008-3-18 22:32:28 |顯示全部樓層
  視乎種植環境,光照,品種,養份而定,九個月可長出花,我家的四五年都不長花!

Kong 加油吖, 終有一天會開出好花報答你養育之恩的
回復