祝新年快樂,身體健康 (奇特水仙)

作者: happychan 發表于 2021-2-12 07:46:02
1061 12
一頭出十多花菖,但奇是可單瓣及復瓣同在,我都是第一次見,唔知各大大之前有冇見過。
IMG_20210212_073956.jpg IMG_20210212_073845.jpg IMG_20210212_073306.jpg
Dtwfung 發表於 2021-2-12 11:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
咁即係 簡“單”又掂! “複”雜又掂! 瓣瓣都掂! 一定豬籠入水啦!
回復

happychan 發表於 2021-2-12 12:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2021-2-12 11:35
咁即係 簡“單”又掂! “複”雜又掂! 瓣瓣都掂! 一定豬籠入水啦!

我只要简单的,買8頭單瓣,種後原來有4頭單瓣,3頭重瓣及這頭奇特混合瓣,算是賺了些少啦
回復

小雷子 發表於 2021-2-12 13:35:39 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2021-2-12 12:00
我只要简单的,買8頭單瓣,種後原來有4頭單瓣,3頭重瓣及這頭奇特混合瓣,算是賺了些少啦<span class="emoji emoji1f60a[/e ...

陳生!新年快樂!8福臨門!可喜可賀!
回復

happychan 發表於 2021-2-12 20:17:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-12 13:35
陳生!新年快樂!8福臨門!可喜可賀!

我8福都不及雷大百福大呀 IMG_20210212_201615.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-2-12 20:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2021-2-12 20:17
我8福都不及雷大百福大呀<span class="emoji emoji1f604"></span>

嘩!謝謝陳生祝福!
小女子文盲,可否翻譯此字,等我將百福分享給大家!
回復

yunge0 發表於 2021-2-12 21:10:07 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2021-2-12 12:00
我只要简单的,買8頭單瓣,種後原來有4頭單瓣,3頭重瓣及這頭奇特混合瓣,算是賺了些少啦<span class="emoji emoji1f60a[/e ...

我今年原箱買,全部對版。重瓣的價錢貴D,混合版算是罕見,樓主這異真幸運。
祝牛年吉祥!百毒不侵!
回復

happychan 發表於 2021-2-13 06:49:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-12 20:42
嘩!謝謝陳生祝福!<span class="emoji emoji1f618"></span>
小女子文盲,可否翻譯此字,等我將百福分享給大家!<span class="emoji emoji1f60 ...

由古至今的國内各地福字的百種變化,咁我譯就祝各大大……全家福,福至永恆
回復

happychan 發表於 2021-2-13 07:03:07 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-2-12 21:10
我今年原箱買,全部對版。重瓣的價錢貴D,混合版算是罕見,樓主這異真幸運。
祝牛年吉祥!百毒不侵!
...

希望各人都百毒不侵(病毒),身體健康。
八頭都是淘回來的,看評語是有些買了重瓣卻發單瓣,所以我買單瓣看是否可得重瓣,果然比預計好,两者兼得及多一混合體
回復

小雷子 發表於 2021-2-13 11:40:44 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2021-2-13 06:49
由古至今的國内各地福字的百種變化,咁我譯就祝各大大……全家福,福至永恆<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

原來古今中的福字可以有咁多類,真係奇嘆人之偉大!
小女子只識<百福>豆腐花!
回復

happychan 發表於 2021-2-13 12:00:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-13 11:40
原來古今中的福字可以有咁多類,真係奇嘆人之偉大!<span class="emoji emoji1f600"></span>
小女子只識豆腐花!<span class="emoji emoji1f60 ...

唔怪得小女子可得福啦,豆腐花又軟又滑,好似凡事不要企硬,做事要圓滑
回復

小雷子 發表於 2021-2-13 14:15:56 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2021-2-13 12:00
唔怪得小女子可得福啦,豆腐花又軟又滑,好似凡事不要企硬,做事要圓滑<span class="emoji emoji1f61c"></span><span class="emoji emoji1f61d ...

哈哈!陳生原來咁風趣,真係天上的雀仔都可以被氹咗落嚟!
回復

happychan 發表於 2021-2-13 15:01:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-13 14:15
哈哈!陳生原來咁風趣,真係天上的雀仔都可以被氹咗落嚟!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

可惜你唔係天上的雀仔
回復