我的美麗蝴蝶

作者: Polly888 發表于 2021-2-9 22:27:47
3498 77
B17 發表於 2021-6-26 15:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-25 23:47
現在的蝴蝶蘭,真的很靚,回想第一次見到蝴蝶蘭,是從泰國偷運入境,用報紙包著,打開一看,沒根沒葉,只得中軸,要 ...

哦!要偷渡,多少年前嘅事?
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 16:19:03 來自手機 |顯示全部樓層
大陸還未改革開放,花墟沒有蘭花這東西,種蘭花就大部份種本地野生蘭花,那時連非洲紫蘿蘭都未有,要買蘭花只得旺角的天光墟及假日的南昌街,蘭花知識倚靠耳目相傳,因為連中文書藉都欠奉
回復

B17 發表於 2021-6-26 17:24:53 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 16:19
大陸還未改革開放,花墟沒有蘭花這東西,種蘭花就大部份種本地野生蘭花,那時連非洲紫蘿蘭都未有,要買蘭花只得 ...

即係40年前,大大超長種花經驗,利害呀!
我應該後啲,唔知當時花墟賣蘭花未!我第一盆蝴蝶來自街邊蘭花小店,貨品不多,蝴蝶/嘉多利/石斛每樣只得一兩盆!
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 18:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-26 17:24
我應該後啲,唔知當時花墟賣蘭花未!我第一盆蝴蝶來自街邊蘭花 ...

種蘭係開心事,無分長短,有幸見証香港種蘭的光輝歲月,那時雖然資訊不足,但真實,現在資訊發達,但不可靠,那時花墟我是不常到,只知有天光墟的存在,下午在旺角火車站對面有一列地檔,但沒蘭花售賣,至於南昌街擺地檔,就精彩,亦見証大陸野生蘭花,一袋袋紅白藍袋,一把把像賣菜,要錢唔要貨
回復

W88 發表於 2021-6-26 18:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-26 17:24
我應該後啲,唔知當時花墟賣蘭花未!我第一盆蝴蝶來自街邊蘭花 ...

唔耐啦! 好平常!
印象中第一次種蘭花, 係種日本長生蘭, 應該超過40年啦!
果時一位高人前輩從日本引入長生蘭同日本蝴蝶蘭等等!
有幸同佢買咗幾盆!
回復

B17 發表於 2021-6-26 18:15:14 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-26 18:11
唔耐啦! 好平常!
印象中第一次種蘭花, 係種日本長生蘭, 應該超過40年啦!
果時一位高人前輩從日本引入 ...

嘩!一開始就係長生蘭,好高級!
回復

B17 發表於 2021-6-26 18:22:55 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 18:10
種蘭係開心事,無分長短,有幸見証香港種蘭的光輝歲月,那時雖然資訊不足,但真實,現在資訊發達,但不可靠,那 ...

當年我都買過兩本蘭花書,冇料到的 始終靠自己觀察,好彩環境啱,同年有花睇,唔係就要多等兩年

講起火車站,唔記得乜年紀,幾條死靚仔話買鬥魚打過,真係未天光就走去火車站附近買魚,其實魚檔有得賣,真係車錢都蝕埋!
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 18:29:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-26 18:22
當年我都買過兩本蘭花書,冇料到的 始終靠自己觀察,好彩環境啱,同年有花睇,唔係就要多等兩年

講起 ...

都是開心事,雖然現在種蘭氣氛較低沉,但蘭花沒變,仍然可在它們身上找到樂趣,更可和蘭友分享,亦一樂事
回復

W88 發表於 2021-6-26 19:17:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-26 18:15
嘩!一開始就係長生蘭,好高級!

個個年代邊有咩分高唔高級!
因為無見過, 只係覺得好新奇,  好特別!
回復

coffee513 發表於 2021-6-26 20:54:22 來自手機 |顯示全部樓層
睇過上面對話,"蘭齡"只係一歲嘅我,真係覺得自己之前虛渡咗好多光陰
回復

coffee513 發表於 2021-6-26 21:00:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-26 18:22

講起 ...

讀書嘅時候住柴灣呢D環頭環尾,第一次去天光墟簡直係係大開眼界、茅塞頓開。回想起都係已經係三十幾年前嘅事
回復

B17 發表於 2021-6-26 22:14:02 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-26 18:29
都是開心事,雖然現在種蘭氣氛較低沉,但蘭花沒變,仍然可在它們身上找到樂趣,更可和蘭友分享,亦一樂事 ...

搵張舊相分享下 不知年,肯定smartphone未普及,張相明顯用相機影的,由於攝影技術太過"哈哈",鬆郁蒙過度暴光齊哂

相中應該有三隻蝴蝶,一隻石斛,品種一般,左邊係西蕾麗,原來咁耐以前種過西蕾麗,真係完全忘記咗

多謝分享,好寶貴哦  發表於 2021-6-27 12:46
回復

B17 發表於 2021-6-26 22:15:40 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-26 20:54
睇過上面對話,"蘭齡"只係一歲嘅我,真係覺得自己之前虛渡咗好多光陰 ...

資訊發達,一年追上30年啦!
回復

Polly888 發表於 2021-6-27 12:50:48 來自手機 |顯示全部樓層
睇左以上的對話,好似睇咗一部"時光倒流四十年"嘅電影, 好有懷舊feel
回復

Polly888 發表於 2021-6-27 12:57:53 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-25 23:47
現在的蝴蝶蘭,真的很靚,回想第一次見到蝴蝶蘭,是從泰國偷運入境,用報紙包著,打開一看,沒根沒葉,只得中軸,要 ...

其實都係一個寶貴的經歷, 多謝大大的分享。 令我哋種蘭花時, 更有趣味,更多彩。
大大有冇當時種蝴蝶蘭 / 蘭花相片睇睇呀?
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-6-27 13:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
時間是不會停頓,今天花墟很多蘭花品種,都是惜日的本土野生蘭花,有時都覺得予盾,沒有前人的採摘,就沒有今天的普及,但在被採摘的品種中,又有幾多可以流傳至今呢
回復

Polly888 發表於 2021-6-27 18:47:44 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-6-27 13:01
時間是不會停頓,今天花墟很多蘭花品種,都是惜日的本土野生蘭花,有時都覺得予盾,沒有前人的採摘,就沒有今天 ...

汰弱留強是自然定律, 不過就多咗人為嘅破壞及 人工繁殖的新品種
大大而家有冇種蝴蝶蘭?
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-6-27 19:22:35 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-6-27 18:47
汰弱留強是自然定律, 不過就多咗人為嘅破壞及 人工繁殖的新品種
大大而家有冇種蝴蝶蘭? ...

我仍然有數株市場蝴蝶,那是過年時剩下來的,因不忍浪費生命,隨它們吧,畢境生命無罪
回復

B17 發表於 2021-6-27 22:47:35 |顯示全部樓層
初種美花石斛,不知名字,後來找到資料說是勞氏石斛,入館後發現更多人稱之"美花石斛",所以我早期帖子是兩名並用。
找找資料,原來真的變名了 http://hkwildorchid.blogspot.com/2018/05/dendrobium-loddigesii.html?m=1

美花石斛是原生種,在花友間相傳種植,只要有蘭花愛好者,不會就此消失!雖然有點矛盾,野生採集,卻保證了她的存在!
回復

Polly888 發表於 2021-6-27 23:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-27 22:47
初種美花石斛,不知名字,後來找到資料說是勞氏石斛,入館後發現更多人稱之"美花石斛",所以我早期帖子是兩 ...

多謝17大師提供嘅資料 ,美花石斛真是又靚而且又係香港原種, 好有代表性
回復