螞蟻---->_<

作者: pansyun 發表于 2011-7-15 19:15:07
11607 16
今日我用了蒜頭+辣椒+九江酒...噴葉及泥土,看見D螞蟻係泥入面爬出來,咁代唔代表螞蟻怕蒜頭水,同時是否連續噴幾日
,,(因為我種翠玉瓜眼見好多花,但好快就變啡色。)會唔會係螞蟻影響。thx.
貓尾 發表於 2011-7-16 10:03:44 |顯示全部樓層
請問:  蒜頭+辣椒+九江酒作用係咩? 比例係幾多?
回復

孖吉 發表於 2011-8-5 13:30:37 |顯示全部樓層
貓尾 發表於 2011-7-16 10:03
請問:  蒜頭+辣椒+九江酒作用係咩? 比例係幾多?

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6722&pid=880587
回復

miffymary 發表於 2011-8-6 14:23:09 |顯示全部樓層
我試過倒瀉蒜水+蓉,點知見到d蟻仲走埋去玩得好開心…對於當時準備去滅蟻嘅我來說個心係涼咗一大大截。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-8-11 03:29:05 |顯示全部樓層
我花園都好多蟻.... 仲走去搞我d椒花!!

乜原來d花好快就變啡色關佢地事嫁???* 我仲以前我唔夠肥或者係d水整到佢
回復

yellowyiyi 發表於 2011-8-11 10:06:03 |顯示全部樓層
但我早2日見到花槽有好多蟻, 噴蒜水啦, 之後好像無咁勁wo...
回復

zoeyuhk 發表於 2011-8-11 12:31:28 |顯示全部樓層

我放左蟻粉都完全無效果

無落雨時放架....佢地行過就算....對佢地嚟講啲花粉吸引好多

落雨會冲走蟻粉的,你要放在不淋到雨的地方,遠啲到唔怕,蟻粉是ok的我用過  發表於 2011-8-11 15:27
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 02:47:45 |顯示全部樓層
超多蟻呀!救命呀!
回復

trifolium 發表於 2011-8-14 23:21:20 |顯示全部樓層
我用了這方法

http://blog.xuite.net/hcc338tw/blog/17252641

如何製作&調製比例:

1.一份硼酸:約五~六份砂糖:水適量。

2.水與硼酸先煮沸,讓硼酸完全與水溶解。

3.再加進約五份的砂糖,同時煮沸即完成。

4.冷卻後不會濃綢樣,流動性要像水一樣。(裝在玻璃或塑膠瓶中以免乾掉)

太濃可能會有硼酸味,螞蟻並不很想吃!

5.用吸管汲取,滴在螞蟻經過的路徑。

6.螞蟻吃了會帶回巢中餵蟻幼蟲,大約3~5天死亡。

(有一部份蟻蛋、蟻蛹不會死)幾天後再餵一次。

7.記得現做現用,螞蟻也喜歡新鮮喔!!
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 23:55:53 |顯示全部樓層
trifolium 發表於 2011-8-14 23:21
我用了這方法

http://blog.xuite.net/hcc338tw/blog/17252641

我種的菜都是吃的,安全嗎?
回復

trifolium 發表於 2011-8-15 07:57:24 |顯示全部樓層
擔心的話 可以放在盆邊 不倒進盆土

而且微量元素-硼也有生產肥料 不過要小心用量 不然google一下
回復

owlcyr 發表於 2011-8-15 10:37:00 |顯示全部樓層
其實如果o的蟻無影響你收成,咪由佢lor~
最緊要睇下你果度有咩吸引佢地o黎(有可能係o的蟻o係你o的植物度養緊蚜蟲~~~)
真係想殺,買硼砂撈糖就可以了,不過小心唔好比小朋友同寵物食到lor
回復

cklife 發表於 2011-8-15 12:33:59 |顯示全部樓層

我果日特登去買硼砂...
係網上睇到教5%硼砂溝果醬可以滅蟻,但佢話,當硼砂比例增大後,D蟻就唔中意食架喎..

我用自製果醬開硼石,真係D蟻好中意食,咁我就耐心D等喇...一個星期後,蟻係一樣咁多。
咁諗住加多少少份量啦...用10%硼砂加蜜糖,D蟻唔肯食呀....

老公既結論︰[你落果醬都好,D蟻好中意食,起碼唔再爬黎攪我先。]

回復

trifolium 發表於 2011-8-16 09:55:07 |顯示全部樓層
用果醬咁高成本 - -
我只用熱水開硼酸 溶了之後+糖漿

暫時好似有0的成效
3幫勢力(2幫黑蟻 1幫黃絲蟻) 少了2幫 繼續留意情況

不過其實黑蟻都有做好事 之前家中的洗手間門給白蟻入侵
但自黑蟻入侵後 白蟻都絕跡了
回復

SSL200507 發表於 2011-8-16 11:12:12 |顯示全部樓層
trifolium 發表於 2011-8-16 09:55
用果醬咁高成本 - -
我只用熱水開硼酸 溶了之後+糖漿

Please advise your ratio of 熱水:硼酸:糖 for our reference.  Thank you.  
回復

trifolium 發表於 2011-8-16 13:54:53 |顯示全部樓層
其實我只做了30-40cc 所以都沒有算比例

主要是用熱水攪拌硼酸粉
令到0的粉完全融化之後 加少許糖漿就成了

硼酸粉在 藥房買 (我當時買$3一盒仔 只用了1/5)
回復

冰仔 發表於 2011-9-12 18:45:50 |顯示全部樓層
有冇效?我用廣東出果隻蟻粉一包,D蟻兩個月同一區域都冇再出現,淘宝賣幾毫子人仔一包。
回復