返回列表 發新帖

咖啡豆種子發芽了..

作者: KKKK 發表于 2011-7-15 11:11:28
4634 23
KKKK 發表於 2011-7-25 11:46:48 |顯示全部樓層
小雨 發表於 2011-7-25 02:22
好似真係冇乜點大到,我試下種落地先

種落地好似可以成樹架﹗

我朋友嗰棵出左豆啦haha...  發表於 2011-7-26 13:25
回復

KKKK 發表於 2011-7-26 09:06:54 |顯示全部樓層

今日更新﹗好似仲有野出緊﹗希望之前同我交換香草植物種子或苗嘅朋友都可以成功喇﹗

另外,今早給我種子的台灣朋友告訴我,他問了賣他種子的人為何有些種子下種後會發霉或變成綠色﹗以下為賣種子的人的回答﹗相 信會是種咖啡的要點之一:

會發霉變成綠色是因為過度泡水,或太潮溼.太熱.通風不良的環境下,引起種子腐爛長黴菌,若能在排水性佳的乾淨土壤,且通風良好的環境下,發芽成功率會較高
回復

KKKK 發表於 2011-7-26 13:31:52 |顯示全部樓層

zoeyuhk  我朋友嗰棵出左豆啦haha...  發表於 4 分鐘前

佢種出咖啡豆?有無試過烘焙後煮咖啡飲?

zoeyuhk  佢種左一年幾未夠兩年,但係你要有心理準備,都幾大棵

我唔會有機會種大佢﹗我只可以用嚟做盆栽﹗台灣啲網話,唔比空間佢,佢就唔會長大喇﹗

係呀, 其實所有植物都係咁 , 當你局限左佢既空間, 佢就會減慢發育  發表於 2011-7-29 12:40
佢種左一年幾未夠兩年,但係你要有心理準備,都幾大棵  發表於 2011-7-29 10:57
回復

KKKK 發表於 2011-7-29 09:23:49 |顯示全部樓層

係前晚,翻開啲麥飯石檢查吓未出嚟嘅加啡種子﹗結果發現,好多已經發黑,亦有已經發霉﹗所以馬上掉咗依啲變壞咗嘅種子﹗唔會係混泥混得唔好,令到佢梳水唔好以至太濕發霉都係咩完因﹗好在都有好多粒已經生咗出嚟﹗ 不過,有部份發咗黑嘅... 已經比啲小蟲蟲吃咗一半,我掉嘅時候,係連粒豆側邊嘅泥一齊掉嘅﹗ 本來係想種個盆栽森林,依家得返幾棵...
不過算喇﹗第一次種野,就係咖啡豆有咁嘅成績﹗估計兩碗最後可以生出嚟嘅有10粒左右。

依家最早長出嚟嘅都好似幾早喇﹗下邊係昨天早上拍的照片 (已經把壞豆都掉了﹗見到嘅豆其實都係剩下嘅豆喇﹗):

回復