蠟質橙色花的雀梅(橙花虎眼萬年青 Ornithogalum Dubium)

作者: yunge0 發表于 2021-1-10 08:29:40
2987 17

昨日遇見,忍唔住買咗棵蠟質橙色花,只知道它是球莖植物。

後記:
在B17大大幫助下,知道它叫橙花虎眼萬年青 Ornithogalum Dubium。又稱“橙花天鵝絨”,“金雲花”。
在台灣,因為Ornithogalum英文俗稱Star of Bethlehem,它被稱為“伯利恆之星”;在香港,它稱為“雀梅”;在中國大陸,它稱為“虎眼萬年青”。
Ming36 發表於 2021-1-10 13:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
嬌滴滴,好可愛啊!
請問今日花墟多唔多人?
冇咗花市真係有啲失望,要早啲準備買花了
回復

lamkaicheung 發表於 2021-1-10 21:09:48 來自手機 |顯示全部樓層
隻色唔錯喎, 的的骰骰唔錯唔錯,如果知道個名會更加好!
回復

yunge0 發表於 2021-1-10 22:34:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-1-10 13:57
嬌滴滴,好可愛啊!
請問今日花墟多唔多人?
冇咗花市真係有啲失望,要早啲準備買花了 ...

我好耐無去花墟,不過昨日下午的花墟唔算人多,逛得輕鬆。水仙球熱賣,也有許多棵好像叫“雪苿莉”的灌林,在寒流下很有降雪氣氛。
除了蝴蝶蘭外,都有見到五代同堂、報春花、風信子根球、蝴蝶花等。但我覺得花的種類跟平時差不多。
回復

B17 發表於 2021-1-11 12:15:46 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-10 22:34
我好耐無去花墟,不過昨日下午的花墟唔算人多,逛得輕鬆。水仙球熱賣,也有許多棵好像叫“雪苿莉”的灌林 ...

天氣凍,人變懶 好耐冇去過年宵花市,多數去花墟,今年投降連花墟都唔去
回復

yunge0 發表於 2021-1-11 13:42:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-1-11 12:18
會唔會係呢隻?

https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=186926&highlight=%E8%99%8E%E7%9C%B ...

係佢喇!。B17 太犀利喇,多謝!
沒想到居然是萬年青。
昨日朵朵半開。
回復

yunge0 發表於 2021-1-11 13:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-1-11 12:15
天氣凍,人變懶 好耐冇去過年宵花市,多數去花墟,今年投降連花墟都唔去  ...

我區年年到時到候,街上會有賣年吉和年花的貨車,所以唔一定要去花墟。
就算無買年花都無所謂,因為我家今年都唔會有親友來拜年。把蟹爪蘭拿入屋點綴一樣漂亮。
回復

yunge0 發表於 2021-1-11 14:32:38 來自手機 |顯示全部樓層
寒冷天氣無阻開花。
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-13 17:33:01 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-11 14:32
寒冷天氣無阻開花。

一定要種棵蟹爪蘭!
因為冬天實有靚花睇!
回復

yunge0 發表於 2021-1-13 20:32:06 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-13 17:33
一定要種棵蟹爪蘭!
因為冬天實有靚花睇!

上星期到花墟唔覺有蟹爪蘭賣,有售的一檔整批都只有細點花蕾,沒有花。唔通咁快被人買哂?
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-13 20:54:24 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-13 20:32
上星期到花墟唔覺有蟹爪蘭賣,有售的一檔整批都只有細點花蕾,沒有花。唔通咁快被人買哂? ...

過左聖誕就開晒花,d花商收起準備換年花啦!
無花嘅蟹爪好難吸引人買呢!
回復

yunge0 發表於 2021-1-13 21:31:45 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-13 20:54
過左聖誕就開晒花,d花商收起準備換年花啦!
無花嘅蟹爪好難吸引人買呢!  ...

係啦!等我仲期望可以望下有其他我無既顏色。
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-14 09:05:13 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-13 21:31
係啦!等我仲期望可以望下有其他我無既顏色。

去街尾果幾間都仲有d會賣下嘅!
回復

yunge0 發表於 2021-2-12 23:14:07 來自手機 |顯示全部樓層
因為疫情反覆,我沒有再去到花墟。
家裡的蟹爪蘭在寒冬裡開得非常燦爛,到立春時相繼落花。
回復

yunge0 發表於 2021-2-12 23:21:24 來自手機 |顯示全部樓層

上星期發現雀梅的球莖被蟲咬,清洗後換泥繼續種植。
回復

小雷子 發表於 2021-2-12 23:38:25 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-2-12 23:21
上星期發現雀梅的球莖被蟲咬,清洗後換泥繼續種植。

有蟲蟲咬!
有冇捉到係咩蟲?
回復

yunge0 發表於 2021-2-13 07:35:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-12 23:38
有蟲蟲咬!<span class="emoji emoji1f628"></span>
有冇捉到係咩蟲?

幾條咬根球的白色線蟲仔,太嘔心了,無拍照。
回復