箭葉蓳菜 閉鎖花問題

作者: coffee513 發表于 2020-12-25 13:38:46
1529 5
年中在屋企附近的公園領養回來的箭葉蓳菜,除了剛來時時開正常花,之後一直都開閉鎖花,最初以為是高溫問題,但入冬後也沒有改變,不知是什麼原因?謝謝!
coffee513 發表於 2021-2-7 12:40:13 來自手機 |顯示全部樓層
終於等到啱天氣,開正常花喇!
回復

B17 發表於 2021-2-8 12:21:04 來自手機 |顯示全部樓層
好多時花半開係天陰唔夠光,酢漿草經常遇到呢個情況
回復

coffee513 發表於 2021-2-8 17:40:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-2-8 12:21
好多時花半開係天陰唔夠光,酢漿草經常遇到呢個情況

17大,我想話此花之前半年的花蕾(第二張相)不斷都只是由小變大,接著一爆開就係種子(第一張相),過程係冇花朵出現過,網上資料話此情況係叫閉鎖花,係環境不適合時,植物的自我繁殖機制。
這次係開到正式樣的花,雖然花有點開不盡,但係都有花可以欣賞呢。
回復

B17 發表於 2021-2-8 17:48:19 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-2-8 17:40
17大,我想話此花之前半年的花蕾(第二張相)不斷都只是由小變大,接著一爆開就係種子(第一張相),過程係冇 ...

原來半年前,咁係夏天,光線充足,唔使開花都傳到粉,利害!
回復

coffee513 發表於 2021-2-8 17:53:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-2-8 17:48
原來半年前,咁係夏天,光線充足,唔使開花都傳到粉,利害!

係由半年前開始,一頭半個月就出一次閉鎖花,直至早幾日先有花睇。
回復