作者: terryl 發表于 2020-12-24 14:22:30
1244 6

兩種魚!大得好慢!已經種咗好多年!
terryl 發表於 2020-12-24 14:22:58 來自手機 |顯示全部樓層
最後一盤係今年自己種子,發芽中。
回復

waiting 發表於 2020-12-24 16:36:08 來自手機 |顯示全部樓層
terryl 發表於 2020-12-24 14:22
最後一盤係今年自己種子,發芽中。

好多魚魚呀~ 魚魚會係我下一個目標!
回復

yunge0 發表於 2020-12-24 18:07:22 來自手機 |顯示全部樓層
幼年居然是橙紅色,好Q!
回復

freddywongdy 發表於 2020-12-24 18:31:06 |顯示全部樓層
Terryl大 有無試過修根換植料重種呀?
會幫助長大架!
回復

terryl 發表於 2020-12-25 21:49:44 |顯示全部樓層
Freddy 大大,求指點!那種泥?太小修根會唔會kill 咗佢地?請指教!
回復

freddywongdy 發表於 2020-12-27 17:08:26 |顯示全部樓層
terryl 發表於 2020-12-25 21:49
Freddy 大大,求指點!那種泥?太小修根會唔會kill 咗佢地?請指教!

唉!個系統又無通知你有回覆比我啦!
見d魚呆左唔識大咁...
我會起左出黎睇左先!如果你蘿蔔根根鬚多會修走一部份根鬚。
我用陶盆種配細粒多肉土加一小份仙人掌泥/泥炭土,
不過都要睇環境,如果用膠盆種用全細粒多肉土都得!
回復