塊田有蟻, 點算好?

作者: xelia 發表于 2011-7-14 14:24:17
2814 8
我見D蟻搬住一粒白色的東西, 捐來捐去, 個田又剛剛出苗, 我應該點做好呢?
cklife 發表於 2011-7-19 11:49:23 |顯示全部樓層
由得佢...我塊田都好多蟻架....佢地要搵食嘛...由得佢囉...
唔理得咁多...周圍都有田...你塊田無人地塊田都會走過黎架喇....

我種秋葵好多蟻架...一樣無影響收成...

青豆角都有蟻...仲有蚜虫添....落雨時唔理佢...有時出太陽睇下...又無左....
回復

puffycream 發表於 2011-7-19 12:16:37 |顯示全部樓層
不如試下用膨酸加糖引啲蟻食

硼酸殺蟲作用:
硼酸曾被美國國家環境保護局當作控制蟑螂、白蟻、火蟻、跳蚤、蠹魚和其他害蟲的殺蟲劑,硼酸會影響它們的新陳代謝和腐蝕掉它們的外骨骼。它可以做成含有引誘劑(砂糖等)的餌殺死昆蟲,直接用乾燥的硼酸也有同樣的效果。如果用直接用硼酸的話,那些硼酸可能會跑進地板的裂縫,而當昆蟲走過裂縫時,它們的腳上便沾有硼酸,當它們再整理自己的時候(用嘴舔舐)就會吃進硼酸,這導致它們在三到十天內死亡。(source: 百度百科 )

回復

claudiatang 發表於 2011-7-19 12:59:56 |顯示全部樓層
只要不是紅螞蟻就OK啦,有泥土的地方怎可能沒螞蟻。白色的東西可能是螞蟻蛋。

白色既除左有可能係佢D蛋..亦有可能係花生麩等肥料...我田D蟻最中意花生麩...  發表於 2011-7-19 17:15
回復

cherrie_ccs 發表於 2011-7-19 14:11:41 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-19 11:49
由得佢...我塊田都好多蟻架....佢地要搵食嘛...由得佢囉...
唔理得咁多...周圍都有田...你塊田無人地塊田都 ...

我認同cklife 所講的。如果連蟻都冇就應該冇野可以傳播花粉, 可以的話比d 生存空間佢地。

如果真係太多, 可以用石灰粉/火燒。不過基本上你播田佢地都會走晒
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-19 16:01:04 |顯示全部樓層
我係門口種野都有蟻啊, 有d仲入埋屋, 入左屋個d我就真係想殺左佢地啦!

可以試下用香薰油(香茅, 薰衣草)+alcohol+水  發表於 2011-7-21 06:48
我鍾意 畫結界 e個terms haha  發表於 2011-7-20 23:46
切斷佢地入屋條路...用漂白水畫結介囉...或者其他蟻唔中意既味道...  發表於 2011-7-19 17:16
回復

cklife 發表於 2011-7-19 17:18:22 |顯示全部樓層
cherrie_ccs 發表於 2011-7-19 14:11
我認同cklife 所講的。如果連蟻都冇就應該冇野可以傳播花粉, 可以的話比d 生存空間佢地。

如果真係太多, ...

我D秋葵好多蟻....但我又諗...雖然有蟻,但秋葵收成都好好丫....會唔會其實佢地幫我傳緊花粉呢?

回復

jessicayip31 發表於 2011-7-19 17:41:27 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-19 16:01
我係門口種野都有蟻啊, 有d仲入埋屋, 入左屋個d我就真係想殺左佢地啦!

我隔日都有用漂白水拖地嫁~ 佢地好快又會出現返. 依家都由得佢地! 是關貼左威滅藥餌...嘻...死未!!
回復

xelia 發表於 2011-7-23 12:45:08 |顯示全部樓層
前幾天下雨後, 太陽再曬曬就好像少了啊!
回復