豬籠(๑˙❥˙๑)

作者: A.leung 發表于 2020-11-29 10:51:57
1822 11

點解越養越大 (´-ι_-`) ......又話係迷你種
而且個籠仲出左好多笠痴痴嘅液體(圖2)
係咪正常?

※點解上傳圖片會反轉架?
己己另 發表於 2020-11-29 12:25:24 來自手機 |顯示全部樓層
種左幾耐呀?都生得幾好吖,不過d騙徒嘅手法真係層長不窮 。豬籠草係climbers,大部分都生得大大棵。如生得太高可参考十郎兄咁斬頭重來。

有時d葉會有分泌物,檢查下係唔係俾蟲咬穿維管束漏養份,唔係的話抹乾淨就可以。

哈(≧ω≦)/係喎,越來越大 都養左佢半年有多。我都想問佢個莖越生越長都唔知點 原來可以必頭種?長知識(*^ω^*)  發表於 2020-11-29 20:53
回復

己己另 發表於 2020-11-29 12:27:59 來自手機 |顯示全部樓層
仲有腰水唔駛咁高,植料保濕就可以 。
回復

己己另 發表於 2020-11-29 22:54:11 來自手機 |顯示全部樓層
春天先剪。老頭通常會出新芽,剪左個截可以再種。

收到(´▽`)ノ♪  發表於 2020-11-30 00:35
回復

yuierts 發表於 2020-11-30 11:29:20 |顯示全部樓層
葉片很飽滿。狀態佳

謝謝讚賞 (^▽^)  發表於 2020-12-5 12:06
回復

Victor9394 發表於 2020-12-2 13:33:47 |顯示全部樓層
※點解上傳圖片會反轉架? <== 你需要用電話裡面既 PHOTO EDITOR 去轉返正
GALLERY睇相係會自動轉,但事實冇轉到

嗯…我發現直接影相上傳 張相就會反轉左(´-ι_-`)  發表於 2020-12-2 14:21
回復

A.leung 發表於 2020-12-5 12:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
真係好奇妙的植物 好似吹波咁(=^▽^=)
回復

A.leung 發表於 2021-11-14 14:33:14 來自手機 |顯示全部樓層

又經過一年時間 點解會越生越高(๑•́ ₃ •̀๑)
有乜方法攪攪佢? 可唔可以切頭種嗎? 16368715604354609295820178861052.jpg
回復

B17 發表於 2021-11-14 20:18:34 來自手機 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2021-11-14 14:33
又經過一年時間 點解會越生越高(๑•́ ₃ •̀๑)
有乜方法攪攪佢? 可唔可以切頭種嗎?

因為佢係一隻普通嘅巿場豬
https://hkplants.com/forum.php?m ... p;extra=&page=1
回復

A.leung 發表於 2021-11-14 20:46:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-11-14 20:18
因為佢係一隻普通嘅巿場豬
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=139458&extra=&page=1&mo ...

到左呢個地步,市唔市場已經唔緊要(普通貨)
只係想知可唔可以切頭,要留意d咩
回復

B17 發表於 2021-11-14 21:22:17 |顯示全部樓層
A.leung 發表於 2021-11-14 20:46
到左呢個地步,市唔市場已經唔緊要(普通貨)
只係想知可唔可以切頭,要留意d咩 ...

切得!會再發芽!
https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=139458&pid=2593059&fromuid=66917

剪出嚟枝條,用水苔,入膠袋,放窗邊,要夠光,避直曬,發芽後連水苔種落泥!

回復

A.leung 發表於 2021-11-15 12:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-11-14 21:22
切得!會再發芽!
https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=139458&pid=2593059 ...

收到,多謝B大放錢入我袋
回復