苔蘚一問

作者: coffee513 發表于 2020-11-20 17:50:55
2471 5
我的苔蘚盆,總會像這兩盆小盆栽,在上面生了一些一絲絲的苔類,破壞哂D美感。請問有冇大大有辦法解決?謝謝。
coffee513 發表於 2020-11-21 17:30:04 |顯示全部樓層
自問自答
網上搵到呢個,可能有啲用,可以參考吓
https://medium.com/@daintsuoh/苔蘚學堂-苔蘚診療室-9088a286452c
回復

己己另 發表於 2020-11-22 12:20:39 |顯示全部樓層
太濕所以生苔蘚吧。第一盆的灰白色膜似是霉菌的菌絲,太濕對石蠶也不好吧。

如果泥土要保持濕潤但又不想生出苔蘚,可以用小石塊鋪面,參考下post一樓。
https://hkplants.com/forum.php?m ... 0&fromuid=97066
回復

coffee513 發表於 2020-11-22 12:45:58 來自手機 |顯示全部樓層
多謝己大意見。
我其實係想保留苔蘚而不要表面一片的菌絲,跟據我找到的網上資料,那些菌絲係藻類,常與苔蘚共生,數量受施肥及濕度影響,只可減少冇得避免。
回復

己己另 發表於 2020-11-22 15:07:18 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2020-11-22 12:45
多謝己大意見。
我其實係想保留苔蘚而不要表面一片的菌絲,跟據我找到的網上資料,那些菌絲係藻類,常與苔 ...

icic。唔用農藥的話,可先洗走菌絲,再噴0.3-0.6%的雙氧水,一般苔蘚和植物都不會受影響。
回復

coffee513 發表於 2020-11-22 16:20:04 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-11-22 15:07
icic。唔用農藥的話,可先洗走菌絲,再噴0.3-0.6%的雙氧水,一般苔蘚和植物都不會受影響。 ...

多謝指教
試吓先
回復