想係office種細細盆仙人掌, 由種子種起, 有咩介紹?

作者: minniec 發表于 2011-7-14 11:30:18
1873 11
最好唔會好大個d, 因為驚冇位呀, thanks!!
GOODluck20x 發表於 2011-7-14 11:52:17 |顯示全部樓層
仙人掌大多需要太陽光  , office 做到嗎?
回復

minniec 發表於 2011-7-14 12:16:17 |顯示全部樓層
我見好多人都係放仙人掌, 公司d光得唔得? 哈哈, 如果真係要曬, 都可以每日放佢去窗一陣既...
回復

小野貓 發表於 2011-7-14 12:33:44 |顯示全部樓層
晒一陣應該唔得喎~
回復

minniec 發表於 2011-7-14 12:46:44 |顯示全部樓層
吓...咁點解我見咁多人係公司放仙人掌既? 咁可以種d咩?
回復

Monk's 發表於 2011-7-14 13:17:00 |顯示全部樓層

放Office唔係唔得,但只可給極少水,及一有機會便給予充足陽光.
發種子另計

如果屋企發完種子再拎返公司, 可以嗎?? 咁仙人掌係咪有好多款?  發表於 2011-7-14 14:24
回復

Monk's 發表於 2011-7-14 16:05:32 |顯示全部樓層
因為陽光不足,種子發了再拎返公司都會生長遲緩,倒不如買成株.
仙人掌種類?很多很多
回復

minniec 發表於 2011-7-14 16:11:52 |顯示全部樓層
嗚...咁有乜野細細盆可以放公司枱面種?
回復

Monk's 發表於 2011-7-14 16:15:29 |顯示全部樓層
其實到日X城看看都可以,到花墟可有多些選擇。
回復

JenniferC 發表於 2011-7-15 12:58:05 |顯示全部樓層

我個人覺得,除非有個陽光充足的地方可以擺放植物,否則這類陽光唔充足的地方係唔適合種植仙人掌、仙人球及景天之類的需要全日照的植物。

大部份的多肉植物都需要充足的陽光,日照不足…雖然有方法話少澆水施肥令植株唔去徒長,但其實只係令植株不能健康成長,長期來說只會令植株步向死亡,而且仙人掌及仙人球要放係陽光充足的地方先會開花,真係要種"一直細細粒/細細盆"的仙人掌/仙人球,我覺得不如去坊間尋寶看看,搵d幾可亂真的"多肉植物"小擺設或其他精品擺設放係公司,比起唔成長及或一直不變…但係需要定期打理的盆栽好得多。(我公司可是放了兩盆幾可亂真的蝴蝶蘭係多眼的地方,好多客都以為係真花 )

若果真係想搵d細細盆、會成長又有花開的植物放係公司,你可以考慮一下種植迷你岩桐、中~迷你型非洲堇之類一些對散射日光要求唔高的品種,不過岩桐及非洲堇就比多肉植物更需要打理(e.g.:每4~6個月換一次植料)及需要預備一些小器具,當然栽種有關品種的知識更不可少了(不過多嘗試去取經驗亦是個好方法)。你可以到[非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物]區看看:http://hkplants.com/forum-8-1.html
(迷岩與迷你種非洲堇真係好可愛,真係可以"毒"到上引,不過要落唔少心機就是了。)
回復

minniec 發表於 2011-7-15 13:35:46 |顯示全部樓層
好呀, 唔該晒你, 我唔想買假個d呀, 真係想放一盆可以俾我淋水個d, 考慮過蘆薈, 不過驚佢會生到好大, 一陣會睇下你講既兩個品種! thanks alot! ^^
回復

lok_1980 發表於 2011-7-15 15:41:02 |顯示全部樓層
好多水種的植物都可以呀,最簡單就種黃金葛。
回復