商場的花圃

作者: Chin 發表于 2020-11-11 17:47:53
1599 13
想不到立冬後,花仍開得那麽燦爛,葉也毫不遜色。

評分

查看全部評分

Polly888 發表於 2020-11-11 20:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
影得好靚啊! 色彩繽紛, 萬紫千紅, 爭妍鬥麗, 美不勝收
多謝分享
回復

Chin 發表於 2020-11-11 23:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-11-11 20:02
影得好靚啊! 色彩繽紛, 萬紫千紅, 爭妍鬥麗, 美不勝收<span class="emoji emoji1f44d"></span>
多謝分享<span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

是呀,真的色彩繽紛,還以為繡球及小菊花是夏天才開,想不到十一月中還盛放。園圃內還有洛神花.檸檬樹……

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2020-11-12 20:22:49 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-11 23:43
是呀,真的色彩繽紛,還以為繡球及小菊花是夏天才開,想不到十一月中還盛放。園圃內還有洛神花.檸檬樹… ...

大波斯好靚,以前種過,總是被紅蜘蛛吸掉
回復

Chin 發表於 2020-11-13 10:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-12 20:22
大波斯好靚,以前種過,總是被紅蜘蛛吸掉

謝謝B大大賞分.再送上一幅剛拍的相。
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-13 10:42:28 |顯示全部樓層
嘩!好靚呀!
邊個商場有咁多唔同種類嘅靚花呀?
回復

Ming36 發表於 2020-11-13 21:44:45 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 大大,啲相影得好靚呀
呢個時候係邊個商場可以欣賞到咁靚嘅花?
回復

Chin 發表於 2020-11-14 08:08:52 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-13 10:42
嘩!好靚呀!
邊個商場有咁多唔同種類嘅靚花呀?

元朗形點 1 地下商場外,本是小塊草地讓人休息,現改種植,旁種滿花,晚上還亮滿小燈泡。現仍未開放,11 月20才開放參觀。單沿外圍散步,已是賞心樂事。
回復

Chin 發表於 2020-11-14 08:35:14 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-13 21:44
Chin 大大,啲相影得好靚呀
呢個時候係邊個商場可以欣賞到咁靚嘅花? ...

首先要多謝我哥哥和弟弟,他們知我常影花影狗,年初送了iPhone 11 給我 ,果然係出的色彩好豐富.但仍是花新鮮燦爛才顯得靚。
地點是元朗形點 1 地下商場外,11 月20才開放參觀。每早遛狗,單沿外圍散步,已是賞心樂事。
Ming大大,剛回覆freddywongdy時加了幾幅,(不如點解,那張南瓜走廊直變橫)
Have a nice day
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-14 09:10:16 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-14 08:08
元朗形點 1 地下商場外,本是小塊草地讓人休息,現改種植,旁種滿花,晚上還亮滿小燈泡。現仍未開放,11  ...

而... 好近!經過時去欣賞下先!
Thanks Chin 大!
回復

Ming36 發表於 2020-11-15 18:49:28 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-14 08:35
首先要多謝我哥哥和弟弟,他們知我常影花影狗,年初送了iPhone 11 給我 ,果然係出的色彩好豐富.但 ...

感謝Chin 大大的靚相及資訊,替妳高興,用新電話拍攝更悅目鮮明!
原來喺元朗形點,真係要搵日去參觀。
早幾日先入去元朗買花,但無出閘
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-17 16:40:33 |顯示全部樓層

Chin大 唔駛入去,剩係睇外圍果d已經夠啦!
佢地園林組㨂植物真係有一手!
好多品種好靚!  
回復

Chin 發表於 2020-11-18 09:55:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-17 16:40
Chin大 唔駛入去,剩係睇外圍果d已經夠啦!
佢地園林組㨂植物真係有一手!
好多品種好靚!   ...

行山猛男,你參觀左啦。植物不單品種多,很健康,佈置擺放亦佳。
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-18 10:02:16 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-18 09:55
行山猛男,你參觀左啦。植物不單品種多,很健康,佈置擺放亦佳。

行山猛男...... ? 笑死我啦!
果日上yoho買d野順便行去睇下!
入去要登記無咁多時間搞,
响外圍兜左個圈感覺都唔錯吖!

最緊要係開心笑。  發表於 2020-11-18 13:27
回復