請問新手常學習園藝有什麼要學?

作者: kahou95 發表于 2011-7-14 00:58:21
1993 7
想在家裡種些小植物
添添生氣

想問有什麼知識是必備的?
有什麼工具?
還有種植什麼才好?

謝謝
Monk's 發表於 2011-7-14 01:03:30 |顯示全部樓層
你的問題的答案可以寫成一本書...
建議多爬文,邊做邊學,過程中有問題才在這兒提出.
回復

hempseed 發表於 2011-7-14 11:59:07 |顯示全部樓層
我都是新手一名,現正努力係到爬文,你會學到好多嘢~

係呢度爬文真係會學到好多好多架  發表於 2011-9-1 21:36
回復

minniec 發表於 2011-7-14 14:25:53 |顯示全部樓層
我都係新手, 呢排每日用幾粒鐘爬文, 大家一齊努力!!
回復

~阿民~ 發表於 2011-7-14 16:10:38 |顯示全部樓層
我都係新手一名現正努力爬文同自己進行實淺
聽日準備花墟掃貨  想更親近大自然
回復

avery 發表於 2011-7-18 22:48:29 |顯示全部樓層
叫得做 "新手", 園藝當然咩野都要學了
回復

cklife 發表於 2011-7-19 11:46:29 |顯示全部樓層
我覺得你首先要將目光縮細,因為你既問題真係...唔只一本書...

首先你要諗幾個問題...

第一,你中意D咩? 有花既定無花既....淨係睇既定想食埋...
決定左第一樣...你應該可以將範圍縮細左D....

另外你要有個認知....只種到有葉比較簡單,要開花需要更多技巧...如果想要種到結果...技巧更多....

另外....你要知道自己擁有既環境可以種D咩......面積、光照、通風、負重等等...

係咪覺得好複雜呢......

唔想諗咁多,又想開始玩...就去街市走一轉,人地水栽蕃薯都玩得好開心....善用搜尋器...多D爬文啦...

討論區分開左咁多部份,就係方便爬文喔....建議可以先去香草版睇睇...因為體積較細...
回復

ricotang 發表於 2012-6-3 20:44:28 |顯示全部樓層
i also a beginner and would like to know where can i buy some cheap organic soil.? thanks
reply to [email protected]
回復