龜甲龍新手一問

作者: Kiuuuu 發表于 2020-10-27 10:08:18
1681 6

9月15於太子花墟購入,店主同我講15日淋一次水,直到葉落,唔知佢係冬眠定夏眠。冇換過盆。
過左一個月後,成盆都冇變化,只係啲葉有少少枯乾。
想問下各位係咪正常?我應該要點樣種植?
同埋佢係南非種定係墨西哥種?
感謝各位
BE4E420D-D949-4450-A17C-F87CB896D474.jpeg 69841F50-AE40-47C0-A1FB-7CEE02AB78FE.jpeg 2A671E9B-F928-4DFE-B816-35D9BD2BF471.jpeg

happychan 發表於 2020-10-27 13:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
在這看看http://www.rougg.com/m/view.php?aid=2444
回復

babyjon 發表於 2020-10-28 17:57:15 來自手機 |顯示全部樓層
我一星期淋一次水,淋全透的,當撚要看是什麽植料及什麼盆及空氣流動否,我通常開風扇幫助空氣流動。
回復

kitcat2 發表於 2020-10-28 20:25:35 來自手機 |顯示全部樓層
d 葉尖尖d 應該係夏型吧?
回復

MasterTT 發表於 2020-10-28 21:58:22 |顯示全部樓層
而家生長應該係南非種掛,我果啲夏型種晨早落哂葉lu~
回復

Kiuuuu 發表於 2020-10-29 22:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
我係用呢隻泥 image.jpg
回復

Kiuuuu 發表於 2020-10-29 22:12:36 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-10-28 21:58
而家生長應該係南非種掛,我果啲夏型種晨早落哂葉lu~

我見佢呢個月都冇生長過~啲葉又枯枯黃黃咁
回復